Ανοδική πορεία καταγράφει ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις ΗΠΑ καθώς ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο ενώ για πρώτη φορά η χώρα πέρασε σε αριθμό νεκρών την Ιταλία, μετρώντας 20.506 θύματα. Ο αριθμός αυτός αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό παγκοσμίως, σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου, Johns Hopkins.

Το αρνητικό αυτό ορόσημο καταγράφεται την ώρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μελετά το πότε θα μπορέσει η χώρα, να αρχίσει να βλέπει μια επιστροφή στην κανονικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ μπορεί να ξεπεράσει τους 200.000 το καλοκαίρι όταν αρθούν με τη λήξη τους στα τέλη του μήνα οι άνευ προηγουμένου περιορισμοί που κρατούν κλειστές τις επιχειρήσεις και τους περισσότερους Αμερικανούς στα σπίτια τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ έχει πει ότι θέλει η χώρα να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν. Προσθέτει ακόμη ότι τα μέτρα που έχουν στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση της COVID-19 έχουν το δικό τους τίμημα σε ό,τι αφορά την οικονομία και τη δημόσια υγεία. Ο ίδιος όπως και οι σύμβουλοί του δείχνουν να είναι προβληματισμένοι για τις αποφάσεις που οφείλουν να λάβουν γύρω από τη διαχείριση των επιπτώσεων που προκύπτουν από τον κορωνοϊό. Από τη μία, αρρωσταίνει και πεθαίνει μεγάλος αριθμός ατόμων ενώ την ίδια ώρα, το σύστημα υγείας καταρρέει, όπως έχουμε δει και σε άλλες χώρες με υψηλή θνησιμότητα, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Και από την άλλη, τα μέτρα προστασίας για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού, «στεγνώνουν» την οικονομία. Και αυτό το σενάριο είναι γεγονός πως οδηγεί σε άλλες επιπτώσεις. Η ανεργία καλπάζει, η εγκληματικότητα αυξάνεται, η κατάθλιψη οδηγεί τους ανθρώπους ακόμα και στον θάνατο.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ, μιλώντας τηλεφωνικά στο Fox News χθες βράδυ (τοπική ώρα), είπε ότι θα λάβει μια απόφαση «σχετικά σύντομα», με βάση τις συμβουλές από «πολλούς πολύ έξυπνους ανθρώπους, πολλούς επαγγελματίες, γιατρούς και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων». Δήλωσε επίσης ότι ρόλο θα παίξει και το «ένστικτο». «Ο κόσμος θέλει να επιστρέψει, θέλει να γυρίσει στη δουλειά του. Πρέπει να επαναφέρουμε τη χώρα μας», δήλωσε ο ίδιος.

Ο σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εμπορίου Πίτερ Ναβάρο δήλωσε στο Fox News ότι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν την άποψη πως ο μόνος τρόπος για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι να «κλείσει» η οικονομία και η κοινωνία έως ότου ο ιός «ηττηθεί» είναι «κατά το ήμισυ σωστοί».

Ο ίδιος δήλωσε ότι «αυτό θα ελαχιστοποιήσει τους θανάτους από τον ιό άμεσα» αλλά πρόσθεσε ότι τα σοκ στην οικονομία επίσης σκοτώνουν ανθρώπους μέσω μεγαλύτερων ποσοστών κατάθλιψης και αυτοκτονιών καθώς και χρήσης ναρκωτικών. «Άρα αυτή η πολύ δύσκολη απόφαση που πρόκειται να λάβει ο πρόεδρος θα πρέπει να βρει την ισορροπία και να ανακαλύψει ποια πορεία προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά».

Θετικά στον κορωνοϊό 550 μέλη του πληρώματος Ρούζβελτ

Περισσότερο από το 10% των 4.800 μελών του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Θίοντορ Ρούζβελτ» έχει διαγνωσθεί θετικό στον νέο κορωνοϊό, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του αμερικανικού ναυτικού.

Σύμφωνα την ίδια πηγή, «το 92% του πληρώματος του αεροπλανοφόρου έχει εξετασθεί κι έχουν βρεθεί 550 θετικοί και 3.671 αρνητικοί» στον νέο κορωνοϊό που έχει σκοτώσει περισσότερους από 107.000 ανθρώπους παγκοσμίως και περισσότερους από 20.500 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ιδιος εκπρόσωπος τόνισε πως 3.696 από τα μέλη του πληρώματος έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία, ή στρατώνες στο νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό, όπου έχει αγκυροβοληθεί το πλοίο αφ’ότου ο προηγούμενος κυβερνήτης του Μπρετ Κρόζιερ σήμανε συναγερμό στην ηγεσία του Ναυτικού για να εκκενωθεί το αεροπλανοφόρο, με αποτέλεσμα να τον απομακρύνουν από τη θέση του.

Το Πεντάγωνο προχωρά στην παραγωγή 39 εκατ. μασκών

To Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως εφαρμόζει τις έκτακτες εξουσίες που του εκχωρεί η Πράξη Αμυντικής Παραγωγής για να ενισχύσει την παραγωγή μασκών Ν95 που είναι αναγκαίες για την προστασία του ιατρικού προσωπικού από τον κορωνοϊό και δεν επαρκούν σε πολλά σημεία.

Ο Αμερικανικός Στρατός θα δαπανήσει 133 εκατ. δολάρια για να αυξήσει την παραγωγή των μοντέλων μάσκας Ν95 σε πανω από 39 εκατ. τεμάχια μέσα στις επόμενες 90 ημέρες, ανακοινωσε ο αντισυνταγματάρχης Μάικ Άντριους.

Ο ιδιος τόνισε πως εντός των επομένων ημερών θα ανακοινώσει ποιές θα είναι οι εταιρείες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα παραγωγής, όταν θα έχουν δωθεί τα συμβόλαια βάσει της Πράξης, που ενεργοποιείται για πρώτη φορά μετά το 1950 και τις ανάγκες του πολέμου της Κορέας.

Νωρίτερα εντός της εβδομάδας, η εταιρεία 3Μ και ο Λευκός Οίκος είχαν ανακοινώσει σχέδιο για εισαγωγή 166,5 εκατ. μοντέλων Μ95 μέσα στους επόμενους μήνες για να ενισχύσει τους εργαζόμενους στην υγεία, σε συνδυασμό με τα 35 εκατ. Ν95 που παράγει μηνιαίως η εταιρεία στις ΗΠΑ. Την Παρασκευή ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που νωρίτερα είχε ζητήσει από την εταιεία να σταματήσει τις εξαγωγές της αμερικανικής παραγωγής της σε μάσκες στον Καναδά και την Λατινική Αμερική, εξήρε την εταιρεία «για την καλή δουλειά που κάνει».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης