Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε το Σάββατο ότι μπορεί να είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο να γίνει η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, μέσω του τουρκικού εδάφους, εφόσον οι ΗΠΑ ζητήσουν την άδειά του.

«Σκεφτόμαστε την έξοδο των Αμερικανών στρατιωτών και είμαστε θετικοί πάνω στο θέμα», δήλωσε ο Ερντογάν.  Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNN, ότι δεν του έχει ζητηθεί επίσημα από τους Αμερικανούς συμμάχους του, η άδεια να μετακινηθούν τα στρατεύματά τους μέσω της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2003 το Κοινοβούλιο της Τουρκίας με ψηφοφορία, δεν είχε επιτρέψει το πέρασμα των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής από τα σύνορα της γείτονος χώρας με το Ιράκ, απόφαση που τότε είχε προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ.

Ωστόσο, με τη διακυβέρνηση Ομπάμα αυτές οι μέρες φαίνεται ότι ανήκουν πια στο παρελθόν, αφού ο Ερντογάν προσβλέπει σε μία πιο καλή σχέση με τη νέα αμερικανική ηγεσία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται στην Τουρκία στις αρχές του επόμενου μήνα, όπου θα επισκεφθεί την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης