Την έναρξη ποινικής έρευνας εις βάρος του Πέτρο Ποροσένκο για το αδίκημα της υποκίνησης βίας ζητάει η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας (UOC-MP), όπως δήλωσε στο Sputnik o εκπρόσωπος της κανονικής ουκρανικής εκκλησίας.

«Χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας μίλησε. Πότε οι εισαγγελείς θα ξεκινήσουν έρευνα για την πρόκληση θρησκευτικού μίσους, σχετικά με τα όσα είπε μπροστά στις κάμερες» διερωτήθηκε ο Βασίλι Ανισιμόφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και συνέχισε: «Ο Ποροσένκο μας συκοφάντησε, λέγοντας ότι κάθε πρωί προσευχόμαστε για τον Πούτιν, για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας. Αυτό αποτελεί υποκίνηση του μίσους εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κατά εμένα το ποινικό αδίκημα είναι προφανές».

Οι αρχές του Κιέβου προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν μία ξεχωριστή ανεξάρτητη εκκλησία, η οποία θα βασίζεται στις μη-κανονικές ορθόδοξες εκκλησίες της Ουκρανίας.

Τον Οκτώβριο, το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης προανήγγειλε την έναρξη των διαδικασιών χορήγησης ανεξαρτησίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, κίνηση την οποία χαιρέτισε ο Ποροσένκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έτυχε της έντονης κριτικής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη προκάλεσε την «ολική διακοπή» των σχέσεων των δύο εκκλησιών.

Η Μόσχα μάλιστα, χαρακτήρισε την απόφαση της Κωνσταντινούπολης ως «νομιμοποίηση των σχισματικών», υποστηρίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες, επηρεάζοντας εκατομμύρια Χριστιανούς στην Ουκρανία και τις υπόλοιπες χώρες.

Πηγή: Sputnik 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης