Ρωσικός πύραυλος έπληξε την Τρίτη την στρατηγικής σημασίας γέφυρα της Zatoka στα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας και εντός του εδάφους της αυτονομημένης Υπερδνειστερίας. Η γέφυρα ενώνει τρις δύο όχθες του ποταμού Δνείστερου και αποτελεί την κύρια εμπορική αρτηρία μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας.

Δείτε το video με την στιγμή της έκρηξης του ρωσικού πυραύλου επί του στόχου.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δυτικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «χτύπημα κατά της Μολδαβίας» ωστόσο εδώ και δύο εικοσιτετράωρα οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν όλα εκείνα τα σημεία από τα οποία είναι δυνατόν να διακινηθούν βαρέα ή ελαφρά όπλα από την Δύση προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Βομβαρδίζονται γέφυρες, σιδηροδρομικού σταθμοί και οδικοί κόμβοι.

Η Υπερδνειστερία η οποί αποσχίστηκε από την Μολδαβία λίγο μετά την διύλιση της Σοβιετικής Ένωσης τελεί υπό ρωσικό έλεγχο. Μία ρωσική ταξιαρχία έχει εγκατασταθεί εκεί από τότε.

Το βέλος δείχνει το ακριβές σημείο της επίθεσης. Η γέφυρα βρίσκεται στις εκβολές του Δνείστερου στη Μαύρη Θάλασσα

Ευδιάκριτες οι ζημιές από την πυραυλική επίθεση

Επιχειρείται η διάνοιξη και νέου μετώπου έντασης και εν δυνάμει πολεμικής σύγκρουσης στην Υπερδνειστερία, όπου σημειώθηκαν δύο εκρήξεις σε σύστημα τηλεοπτικών κεραιών πολύ κοντά σε στρατιωτική βάση που ελέγχουν οι Ρώσοι στην αποσχισθείσα περιοχή.

Τα δυτικά ΜΜΕ έσπευσαν να υιοθετήσουν την άποψη πως επλήγησαν στόχοι στη Μολδαβία, πλην όμως η Υπερδνειστερία μετά από μια σύντομη εμφύλια σύγκρουση αποσχίστηκε από τη Μολδαβία αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Έκτοτε η περιοχή ελέγχεται από ρωσική στρατιωτική δύναμη 1.500 ανδρών.

Ορισμένα δυτικά μέσα αναφέρουν πως εκφράζονται φόβοι ότι τα πλήγματα «σε έδαφος της Μολδαβίας» προκλήθηκαν από Ρώσους. Οι ρωσικές πηγές από την πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, Τιρασπόλ, αποδίδουν τις εκρήξεις σε τρομοκρατική ενέργεια χωρίς να παραπέμπουν σε λεπτομέρειες.

Ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός France 24 ανέφερε το μεσημέρι της Τρίτης πως στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπου κατοικούν κυρίως ρωσόφωνοι και ελέγχεται από τους Ρώσους, ακολουθείται το ίδιο σενάριο που παρακολουθήσαμε από το 2014 στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, στο Ντονιένσκ και στο Λουχάνσκ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κατά τους Γάλλους αναλυτές, ενδέχεται στην περιοχή αυτή, μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας, να επιχειρηθεί κάτι το ανάλογο με το σενάριο που εξελίχθηκε στην Ανατολική Ουκρανία το 2014 και που πρόσφερε στη Μόσχα το απαιτούμενο επιχείρημα για να παρέμβει.

Αν και εφόσον οι Ρώσοι καταλάβουν την Οδησσό, τότε η Υπερδνειστερία ενώνεται γεωγραφικά με την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, την Κριμαία, την ακτογραμμή της Μαριούπολης, καθιστώντας όλη τη Θάλασσα του Αζόφ, την παραλιακή ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, τη ζώνη της Οδησσού και την Υπερδνειστερία μια περιοχή με γεωγραφική συνέχεια υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο.

Η Πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σαντού, συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας μετά τα «περιστατικά» που σημειώθηκαν στην αποχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης