Πόσα κονδύλια έχουν δοθεί στα Τίρανα από την ΕΕ;

Πόσα κονδύλια έχουν δοθεί στα Τίρανα από την ΕΕ;
«Η ΕΕ έχει προσφέρει 600 εκατομμύρια ευρώ στην Αλβανία κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών» δήλωσε ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα Ετόρε Σεκούι, ενώ εξηγώντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την υλοποίηση των ενταξιακών προγραμμάτων της Αλβανίας επισήμανε ότι «θέλουμε τα χρήματα αυτά να είναι παραγωγικά για τα διάφορα ιδρύματα της Αλβανίας».

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, ο πρεσβευτής ανέφερε ότι «δίδονται κάθε χρόνο περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρω ότι δεν είναι αρκετά, αλλά έχουν σημασία επειδή προέρχονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ». Δήλωσε επίσης ότι, εκτός από τα προγράμματα συνεργασίας μεταξύ Τιράνων και Βρυξελλών, υπάρχουν διμερή προγράμματα, όπως με την Ιταλία, η οποία έρχεται δεύτερη όσον αφορά τη συμβολή της, όπως επίσης με τη Γερμανία και την Ελβετία σε νευραλγικούς τομείς των υποδομών, όπως η κατασκευή δρόμων, σχολείων και φυλακών, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ετόρε Σεκούι πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής βοήθειας για την αλβανική αστυνομία PAMECA έχει ένα κόστος της τάξης των 4.000.000 ευρώ ετησίως. «Μπορώ να πω πως σε ό,τι βλέπουμε γύρω μας, παντού, θα βρείτε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δρόμοι και τα όμορφα πεζοδρόμια στο κέντρο των Τιράνων, της Σκόνδρας, του Ελμπασάν και του Μπεράτι πρόσφατα κατασκευάστηκαν με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχολεία και ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης επίσης».

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014, 12:57