Τη διαβεβαίωση ότι η Ρωσία θα υποδεχθεί όλους τους αθλητές και τους επισκέπτες στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, έδωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι άνθρωποι έχουν διάφορους σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Θα υποδεχθούμε όλους τους αθλητές και τους επισκέπτες» δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικά και ξένα τηλεοπτικά δίκτυα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι ο Πούτιν είχε δηλώσει την Παρασκευή σε συνάντησή του με εθελοντές στο Σότσι ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν έχουν να φοβηθούν κάτι στη Ρωσία, ωστόσο ζήτησε να «αφήσουν τα παιδιά στην ησυχία τους».

Ρωσικός νόμος που απαγορεύει την «προπαγάνδα» υπέρ της ομοφυλοφιλίας ενώπιον ανηλίκων έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση και εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των αγώνων από πολλές διεθνείς προσωπικότητες.

Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις ρωσικές Αρχές ότι επιζητούν τον στιγματισμό των ομοφυλοφίλων με τον νόμο αυτό, η ασαφής διατύπωση του οποίου επιτρέπει μια ιδιαίτερα ευρεία ερμηνεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πούτιν υπεραμύνθηκε εκ νέου του νόμου αυτού και δήλωσε ότι δεν θίγει τους ομοφυλοφίλους.

«Ένας νόμος υιοθετήθηκε πρόσφατα που απαγορεύει την προπαγάνδα, όχι μόνο υπέρ της ομοφυλοφιλίας, αλλά της ομοφυλοφιλίας και της σεξουαλικής κακοποίησης ενώπιον παιδιών» τόνισε.

«Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις διώξεις σε βάρος προσώπων για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Για αυτόν τον λόγο οι άνθρωποι που έχουν αυτόν τον μη παραδοσιακό προσανατολισμό και προτίθενται να έρθουν, είτε ως καλεσμένοι είτε ως συμμετέχοντες στους αγώνες, δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο».

Παράλληλα, υποβάθμισε την απόφαση ορισμένων ηγετών δυτικών χωρών, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Φρανσουά Ολάντ, να μην παραβρεθούν στην τελετή έναρξης.

«Ορισμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν συνηθίζουν καν να πηγαίνουν στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων» είπε και πρόσθεσε: «Αν έλθουν, θα είναι μια καλή ευκαιρία να έχουν συναντήσεις και συνομιλίες για διάφορα θέματα».

«Ωστόσο, εγώ δεν θα ήθελα να αναμείξω την πολιτική με τον αθλητισμό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι αγώνες πολιτικών» τόνισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης