Οι δικηγόροι της Άγκυρας εκφράζουν την απογοήτευσή τους επειδή η κυβέρνηση ακύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών της Κωνσταντινούπολης. Την ίδια ώρα, με παράδοξο τρόπο ψηφοφόροι προστίθενται και αφαιρούνται μυστηριωδώς από τους εκλογικούς καταλόγους, ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της 23ης Ιουνίου.

Το μακρύ μαύρο μπάνερ που κυματίζει από τον άνεμο βρίσκεται στην πλαϊνή πλευρά του κτιρίου του δικηγορικού συλλόγου στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Το μήνυμά που αναγράφεται εκφράζει τι σκέφτονται οι δικηγόροι στην πρωτεύουσα της Τουρκίας για την απόφαση να ακυρώσουν την εκλογή του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης: “Hukuksuzluğun tam da karşısındayız!” (Είμαστε εντελώς αντίθετοι στην ανομία!)
Ο αντιπολιτευόμενος  πολιτικός  Filiz Keresecioglu, από  το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), σχολίασε την ακύρωση, δηλώνοντας στον ιστότοπο ειδήσεων Bianet ότι ο λαός στη νοτιοανατολική Τουρκία είχε δει την κυβέρνηση να απομακρύνει τους δημάρχους πολλές φορές.

Ήδη άρχισαν να εμφανίζονται ορισμένες μη δημοκρατικές πρακτικές: Η εφημερίδα της αντιπολίτευσης Cumhuriyet αφιέρωσε σήμερα το πρωτοσέλιδό της σε εκείνους τους Κωνσταντινουπολίτες που ψήφισαν στις 31 Μαρτίου και τώρα έχουν αφαιρεθεί από τους εκλογικούς καταλόγους. Ο τίτλος είναι: «Αγνοούνται Κωνσταντινοπουλίτες».

Ο Emin Capa δήλωσε στην εφημερίδα έκπληκτος όταν βρήκε ότι τόσο τα ονόματά του ίδιου όσο και της συζύγου του είχαν αφαιρεθεί από τον κατάλογο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του εκλογικού συμβουλίου. «Κοίταξα ξανά και ξανά γιατί δεν μπορούσα να το πιστέψω», είπε.
Άλλος ψηφοφόρος, η Rashan Gulsan, διαπίστωσε ότι όχι μόνο το όνομά της είχε αφαιρεθεί, αλλά «δύο άνθρωποι που δεν γνωρίζω φαίνεται να ζουν στο διαμέρισμα όπου διαμένω μόνη μου τα τελευταία 10 χρόνια. Απίστευτο!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα δεν κατονομάζει τους «επισκέπτες» στην κατοικία της Gulsan, αλλά είναι προφανές πως κάποιος έχει προσθέσει ψηφοφόρους από έξω στην Κωνσταντινούπολη.

  Ο Ersin Kalaycioglu, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Sabanci της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στο Al-Monitor ότι οι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος AKP μιλούσαν για  «επέκταση του ψηφοδελτίου» ώστε να συμπεριληφθούν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ζουν στην πόλη αλλά είναι εγγεγραμμένοι ως ψηφοφόροι στις πόλεις και τα χωριά από το οποίο κατάγονται.
“Το AKP πρέπει να φέρει νέους ψηφοφόρους για να αλλάξει την εικόνα”, δήλωσε ο Kalaycioglu την περασμένη εβδομάδα.

Δύο ημέρες αργότερα, το εκλογικό συμβούλιο δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι στις 23 Ιουνίου θα είναι οι ίδιοι όπως στις 31 Μαρτίου.

Είναι σαφές πως κάποιος προσπαθεί να αλλάξει το αποτέλεσμα.

Η Cumhuriyet έθεσε το ζήτημα στον Canan Kaftancioglu, επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP στην Κωνσταντινούπολη. «Γνωρίζουμε ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το (Κεμαλικό) κόμμα  «προωθεί το ζήτημα».
Το έγγραφο κατονομάζει δικηγόρο λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι που έχουν πληγεί από την διαγραφή, θα πρέπει να υποβάλουν γραπτό αίτημα στο Γραφείο Καταχώρησης Πληθυσμού για να διορθωθεί το ‘λάθος’.

Όσον αφορά την ίδια την προεκλογική εκστρατεία, η κυβερνητική συμμαχία του AKP και του ακροδεξιού Εθνικού Κινήματος (MHP) θα ακολουθήσει διαφορετικές στρατηγικές από εκείνες της συμμαχίας CHP και ‘Iyi’ της αντιπολίτευσης.

Αλλά και τα δύο στρατόπεδα θα προσπαθήσουν να κινητοποιήσουν υποστηρικτές από το 15% των ψηφοφόρων που δεν πήγαν στις κάλπες στις 31 Μαρτίου.

Ερωτηθείς γιατί επαναλαμβάνονται οι εκλογές, ο υποψήφιος του AKP, πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε: “Είναι πολύ απλό- επειδή τις έκλεψαν”. Και αυτό κυκλοφόρησε σε video.
 Ο Imamoglu καταδίκασε τα βίντεο ως “φοβερό”. Όπως δήλωσε στο  Bianet: “Είμαι, πρώτα απ ‘όλα, πατέρας τριών παιδιών. Μην εκμεταλλευτείτε ποτέ αυτά τα παιδιά. … Ντροπή σας!”

Για τις επαναληπτικές εκλογές, ο Γιλντιρίμ θα απευθύνει έκκληση για συμπαράσταση υποστηρίζοντας ότι εξαπατήθηκε στις 31 Μαρτίου.

Ωστόσο, ο Ιμαμόγλου «θα προσπαθήσει να προσελκύσει τη συνείδηση του εκλογικού σώματος του ΑΚΡ, μετατρέποντας (τις εκλογές) σε διαγωνισμό για πιο ισχυρή δημοκρατία … [ και] το γεγονός ότι υπήρξε θύμα δημοκρατικού ελλείμματος με την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου γράφει η Al-Monitor.

Στις 2 Μαΐου, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης κούρδων ψηφοφόρων, η κυβέρνηση επέτρεψε στους δικηγόρους να επισκεφθούν τον Abdullah Ocalan, τον φυλακισμένο ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Ήταν η πρώτη παρόμοια επίσκεψη σε οκτώ χρόνια.

Θα πρέπει  να αναμένονται κάποιες νέες πρωτοβουλίες που θα περιλαμβάνουν τον Οτζαλάν να πραγματοποιηθούν ως τις 23 Ιουνίου. Λέγεται ότι για να κερδίσει ο γιλντιρίμ, θα πρέπει οι κούρδοι ψηφοφόροι να μείνουν μέσα στα σπίτια τους στις 23 Ιουνίου.

Αλλά ο Abdulhakim Dash, πρόεδρος της Πλατφόρμας Ανατολικών και Νοτιοανατολικών Σωματείων, οργάνωση ομπρέλα για ομάδες που βοηθούν τους Κούρδους που μεταναστεύουν από τη νοτιοανατολική Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στο  Al-Monitor: «Οι άνθρωποι δεν πρόκειται να μείνουν στο σπίτι, ούτε ένας θα ψηφίσει για τον Binali Yildirim».

Ο Dash, ο οποίος ανήκει στο κουρδικό HDP, δήλωσε ότι οι Κούρδοι ψηφοφόροι στην Κωνσταντινούπολη «δεν εντυπωσιάστηκαν από την CHP, επειδή δεν άκουσαν κάτι να πει κάποιος από αυτό το κόμμα για το κουρδικό πρόβλημα». Και υποστήριξε πως οι Κούρδοι θα ψηφίσουν υπέρ του Iμάμογλου.

Πληροφορίες από al-monitor.com

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης