Η Αστυνομία της Τσεχίας ξεκίνησε έρευνα για το τέχνασμα των «ψεύτικων συνόρων» που χρησιμοποιούσε η πρώην πολιτική Αστυνομία της Τσεχοσλοβακίας (StB) την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος προκειμένου να αναχαιτίσει τη φυγή χιλιάδων ανθρώπων προς τη Δύση.

«Την τετραετία 1948-51, η StB είχε κατασκευάσει ψεύτικα σύνορα εντός του εδάφους της Τσεχοσλοβακίας, με πράκτορές της να μεταμφιέζονται σε Αμερικανούς, Γάλλους και Βρετανούς και να ξεγελούν όσους επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα», εξήγησε ο Πάβελ Μπρετ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι φυγάδες λάμβαναν αμέσως βοήθεια από τους πράκτορες της StB οι οποίοι τους περιέφεραν στην περιοχή για να τους αποπροσανατολίσουν. Αφού είχαν πειστεί ότι βρίσκονταν πλέον στην Αυστρία ή την Γερμανία, αποκάλυπταν μόνοι τους στους συνοδούς τους και τα ονόματα ανθρώπων στην Τσεχοσλοβακία που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως σύνδεσμοι στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους στη συνέχεια διώχθηκαν ποινικά και καταδικάστηκαν», πρόσθεσε.

Ψεύτικα φυλάκια είχαν στηθεί σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από τα σύνορα με τη Δυτική Γερμανία και την Αυστρία.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης