Κάλεσμα για εθνική ενότητα απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Μαριάνο Ραχόι ζητώντας παράλληλα «υπευθυνότητα» από πλευράς του πολιτικού κόσμου στην Καταλωνία, την παραμονή της συνάντησής του με τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης, κ. Αρτούρ Μας.

«Το χειρότερο όλων, είναι να επιμένουμε στο λάθος», τόνισε ο κ. Ραχόι ενώπιον των βουλευτών, απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους της καταλανικής Convergencia i Unio (Σύγκλιση και Ένωση), καθώς ο κ. Μας ανακοίνωσε την υπογραφή μίας σύμβασης για τη δημιουργία «ενός εμβρυακού» υπουργείου Προϋπολογισμού για την αυτόνομη περιοχή, διεκδικώντας ένα «δημοσιονομικό σύμφωνο», που συνίσταται κυρίως στην δυνατότητα να εισπράττει η ίδια η Καταλωνία τους φόρους, αντί για το κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι στιγμή για να δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα, ούτε μία πολιτική αστάθεια», τόνισε ο κ. Μαριάνο Ραχόι. «Εμείς, οι πολιτικοί εκπρόσωποι, έχουμε ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες», τόνισε ο κ.Ραχόι, προσθέτοντας πως «εάν σφάλλουμε και ωθούμε τα πράγματα ακόμη μακρύτερα και εάν οι περιστάσεις μας ξεφύγουν, δεν θα πρέπει να αφεθούμε να μας παρασύρουν τα γεγονότα».

Απαντώντας στις κατά καιρούς αιτιάσεις των αυτονομιστών, ότι η Καταλωνία θα βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση δίχως το κεντρικό ισπανικό κράτος, ο κ. Ραχόι δήλωσε πως η μεγάλη αυτή αυτόνομη περιοχή «έχει πλήθος προβλήματα, όπως και άλλες περιοχές της Ισπανίας». Κι «αυτό που δεν της επιτρέπεται να κάνει είναι να επιρρίπτει τις ευθύνες για όσα της συμβαίνουν στους άλλους, ούτε να δημιουργεί αστάθεια λαμβάνοντας λανθασμένες αποφάσεις».

Από καταλανικής πλευράς, η αναπληρωτής εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών στο Κοινοβούλιο κυρία Ροσίο Μαρτίνες Σαμπέρε,συμβούλευσε τον πρωθυπουργό να αφουγκρασθεί την Καταλωνία και τις εκκλήσεις της για το «δημοσιονομικό σύμφωνο», εάν επιθυμεί να αποφύγει την διάσπαση του κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης