Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζουν να δώσουν αρκετές δόσεις εμβολίων για την κάλυψη των δύο τρίτων του παγκόσμιου πληθυσμού έως το τέλος του 2022, ανέφερε το Reuters την Τετάρτη, επικαλούμενο προσχέδιο εγγράφου.

Διπλωμάτες από την ΕΕ και τις ΗΠΑ συναντιούνται στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουνίου, όπου αναμένεται να ολοκληρώσουν το κείμενο και να δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα δράσης για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, ανέφερε το Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ειδική ομάδα θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα “ενθαρρύνοντας την εθελοντική ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας με αμοιβαία καθορισμένους όρους”, ανέφερε το Reuters.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημείωσε ότι αυτό δεν ήταν το ίδιο με το να άρουν οι φαρμακευτικές εταιρείες τις πατέντες ευρεσιτεχνίας τους, μια κίνηση που υποστηρίζει ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αλλά βρίσκουν αντίθετες διάφορες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Το προσχέδιο κειμένου ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα “ενθαρρύνουν περισσότερους δωρητές να διαθέσουν 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του 2021”, σύμφωνα με το Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπάιντεν υπέστη πίεση για να μοιραστεί τις δόσεις εμβολίων με χώρες που τις χρειάζονται περισσότερο. Πολλά φτωχότερα έθνη εξακολουθούν να αγωνίζονται με έξαρση του Covid και ο ΠΟΥ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για μια επικείμενη αύξηση.

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί να μοιραστούν τουλάχιστον 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, ενώ η ΕΕ έχει υποσχεθεί 100 εκατομμύρια. Και τα δύο νούμερα είναι σχετικά μικρά σε σύγκριση με τους πληθυσμούς που δεν έχουν εμβολιαστεί στον κόσμο.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ συμμετέχουν ήδη στο COVAX, το πρόγραμμα του ΠΟΥ για να βοηθήσει τα φτωχότερα έθνη να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους, αλλά οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι το πρόγραμμα δεν είναι αρκετά καλά εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την πανδημία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης