Οι ανακοινώσεις και δράσεις της Βιέννης σχετικά με την υπόθεση του πρώην συνταγματάρχη που κατηγορείται ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Μόσχας, βασίζονται σε υποθέσεις και δεν υπάρχουν σχετικές αποδείξεις, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή.

«Έχουμε στρέψει την προσοχή του πρέσβη στην ανακοίνωση που έκανε η Κάριν Κνάισλ, υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ότι εάν οι υποψίες κατασκοπείας επιβεβαιωθούν, οι ρωσο-αυστριακές σχέσεις θα επιδεινωθούν σοβαρά», επισήμανε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τονίσαμε ότι τα βήματα που έλαβε η Βιέννη, βασισμένη σε υποψίες δίχως το οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο, έχουν ήδη οδηγήσει σε περιπλοκή των σχέσεών μας, οι οποίες μέχρι πρόσφατα είχαν θετική δυναμική», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο πρέσβης της Αυστρίας στη Ρωσία, Johannes Eigner, είχε κληθεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το απόγευμα της Παρασκευής.

Το ρωσικό υπουργείο επέδωσε στον Αυστριακό πρέσβη επίσημη διαμαρτυρία και τον ενημέρωσε ότι η Μόσχα εμφανίζεται «μπερδεμένη» από το γεγονός ότι οι Αυστριακοί εταίροι της «επέλεξαν να μη συζητήσουν για τις υποψίες τους μαζί μας, μέσω των καθιερωμένων διαύλων διαλόγου, αλλά αντίθετα κατέφυγαν σε αυτό που δυστυχώς έχει γίνει συνήθης μέθοδος για πολλές δυτικές χώρες — τη φανταχτερή διάδοση ψευδών πληροφοριών σε ΜΜΕ και ένα δημόσιο αίτημα για εξηγήσεις από τη Ρωσία. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι αποδεκτή», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρέσβης της Αυστρίας υποσχέθηκε να «ενημερώσει άμεσα» τη Βιέννη για το διάβημα διαμαρτυρίας.

Το πρωί της Παρασκευής, η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung είχε δημοσιεύσει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας είχαν θέσει υπό κράτηση έναν πρώην συνταγματάρχη που φέρεται να κατασκόπευε για λογαριασμό της Ρωσίας για μία περίοδο 20 ετών. Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Μάριο Κούνασεκ, δήλωσε ότι έμαθε για τον φερόμενο κατάσκοπο από «φιλική υπηρεσία» αρκετές εβδομάδες νωρίτερα.

Αργότερα, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς επιβεβαίωσε ότι η Βιέννη έθεσε υπό κράτηση τον πρώην αξιωματούχο και πως θα συζητούσε τα περαιτέρω βήματα με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. εάν οι υποψίες αποδειχθούν αληθείς. Ο Κουρτς κάλεσε τη Ρωσία να παράσχει «καθαρές» πληροφορίες για τα γεγονότα. Η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, Κάριν Κνάισλ, κάλεσε έναν Ρώσο εκπρόσωπο και ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι της στη Ρωσία.

Σχολιάζοντας την υπόθεση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι οι ισχυρισμοί τον «εξέπληξαν δυσάρεστα».
Πηγή: Sputnik

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης