Το Ιράν είναι έτοιμο να συζητήσει με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τους Ευρωπαίους ένα ενδεχόμενο σχέδιο δράσης για τη Συρία μόλις ηττηθούν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο, δήλωσε την Κυριακή ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

«Δεν είναι πρόβλημα για εμάς (…) να αρχίσουμε συνομιλίες για να προσδιορίσουμε και να εφαρμόσουμε το επόμενο σχέδιο δράσης, αφού οι τρομοκράτες θα έχουν εκδιωχθεί από το (συριακό) έδαφος» ανέφερε σε συνέντευξή του στον δημόσιο αμερικανικό ραδιοσταθμό NPR, η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όμως οφείλουμε να δράσουμε όλοι μαζί και να έχουμε μια φόρμουλα για να διώξουμε τους τρομοκράτες αμέσως» υπογράμμισε.

«Οφείλουμε να μιλήσουμε για τις μελλοντικές επιλογές» με τη συριακή κυβέρνηση και «όλα τα ενεχόμενα μέρη» με στόχο «να καταλήξουμε από κοινού σε ένα σχέδιο δράσης», δήλωσε.

Ωστόσο, ο Ιρανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η τύχη της Συρίας και του προέδρου της Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να αποφασισθεί παρά μόνο από τους ίδιους τους Σύρους. «Στο τέλος, η τελευταία λέξη, και η σημαντικότερη λέξη, ανήκει στον λαό αυτής της χώρας» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ανησυχούμε για την κατάσταση στη Συρία και για τον συριακό πληθυσμό» επεσήμανε ακόμη ο Ροχανί.

 «Οι καρδιές μας ματώνουν για τους πολλούς ανθρώπους που σκοτώνονται καθημερινά. Το Ιράν θα συνεχίσει να κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Συρία» υπογράμμισε.

Το Ιράν είναι, μαζί με τη Ρωσία, ένας από τους πιο σταθερούς συμμάχους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο στηρίζει στρατιωτικά.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Κυριακή ότι επιδιώκει να δημιουργήσει με τις χώρες της περιοχής ένα «πλαίσιο συντονισμού» για την καταπολέμηση στο Ιράκ και στη Συρία των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης