Σ. Αραβία: Ανοιχτά μέρα νύχτα τα εμπορικά κέντρα για εργένηδες

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012, 12:27
Σ. Αραβία: Ανοιχτά μέρα νύχτα τα εμπορικά κέντρα για εργένηδες
Μέχρι τώρα οι Αρχές της αυστηρά παραδοσιακής χώρας επέτρεπαν στους νεαρούς άνδρες να επισκέπτονται τα εμπορικά κέντρα μόνο το πρωί, εκτός από το Σαββατοκύριακο, για να μην παρενοχλούν τις γυναίκες τις ώρες της αιχμής.

Τώρα, η Σαουδική Αραβία εκσυγχρονίζεται, τουλάχιστον ως προς αυτό: εφεξής, οι εργένηδες του Ριάντ θα μπορούν να επισκέπτονται τα εμπορικά κέντρα όποτε θέλουν, ακόμα και τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα, σύμφωνα με απόφαση του κυβερνήτη της σαουδαραβικής πρωτεύουσας, η οποία εκδόθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «αρ-Ριάντ», ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας, Σάταμ μπεν Αμπντέλ Αζίζ, αποφάσισε «να άρει την απαγόρευση πρόσβασης στα εμπορικά κέντρα των ανύπαντρων ανδρών τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα».

Καθώς δεν υπάρχουν χώροι διασκέδασης στη Σαουδική Αραβία, όπως κινηματογράφοι και θέατρα, οι νέοι προτιμούν να κάνουν τη βόλτα τους στα αμερικανικού τύπου εμπορικά κέντρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κυβερνήτης πήρε την απόφαση ύστερα από συστάσεις μιας επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν τοπικοί αξιωματούχοι και αντιπρόσωποι της θρησκευτικής αστυνομίας.

Η επιτροπή έκρινε ότι η απαγόρευση πρόσβασης των νεαρών ανδρών στα καταστήματα είχε αρνητικές συνέπειες, όπως το ότι οι άνδρες συγκεντρώνονταν έξω από τα εμπορικά κέντρα για να παρενοχλήσουν τις γυναίκες.

Η συντηρητική Σαουδική Αραβία επιβάλλει αυστηρούς κανόνες στον συγχρωτισμό ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ο διορισμός τον Ιανουάριο του μετριοπαθούς σεΐχη Αμπντέλ Λατίφ μπεν Αμπντέλ Αζίζ ως επικεφαλής της θρησκευτικής αστυνομίας έδωσε ελπίδες για χαλάρωση των κοινωνικών περιορισμών, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση της παρουσίας ανδρών και γυναικών στους ίδιους χώρους.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012, 13:05