Οι ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού απέχουν μόλις τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης Φαλούτζα και εδραιώνουν τις θέσεις τους στα νότια προάστια αυτού του προπυργίου των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Ο στρατηγός Αμπντελουάχαμπ αλ Σάαντι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση που ξεκίνησε στις 23 Μαΐου για την ανακατάληψη της Φαλούτζα προχωρά κανονικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Χαλιφάτου) ήθελε να δοθεί η μάχη έξω από την πόλη όμως εμείς καταλάβαμε όλη αυτήν τη ζώνη σε οκτώ ημέρες. Οι στρατιώτες μας (…) απέχουν 3,1 χιλιόμετρα από το κυριότερο κυβερνητικό κτήριο του κέντρου. Θα βρισκόμαστε στην καρδιά της πόλης σε λίγες ημέρες» διαβεβαίωσε.

Οι ιρακινές δυνάμεις υποστηρίζονται από αέρος από τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ. Ο συνασπισμός αυτός σχηματίστηκε αφού το Χαλιφάτο κατέλαβε, πριν από σχεδόν δύο χρόνια, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι στη Φαλούτζα, γεγονός που προκαλεί έντονες ανησυχίες, ωστόσο ο Σάαντι εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι η επιχείρηση πετυχαίνει τους στόχους της. «Περισσότερα από 500 μέλη του Νταές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιχειρήσεων. Η Φαλούτζα είναι μια πόλη με ιδιαίτερο συμβολισμό για το Νταές» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Φαλούτζα τις τρεις τελευταίες εβδομάδες για να γλιτώσουν από τις μάχες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης