Σιγκαπούρη: Βγάζουν σε βιτρίνες καθαρίστριες... προς πώληση!

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014, 04:48
Σιγκαπούρη: Βγάζουν σε βιτρίνες καθαρίστριες... προς πώληση!
Μπορεί η σκλαβιά να απαγορεύεται δια νόμου στις περισσότερες χώρες, ακόμα υπάρχουν ωστόσο μέρη που η σκλαβιά αποτελεί διαδεδομένη εμπορική δραστηριότητα αν όχι θεσμό. Σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτύου Al Jazzera σε μερικά εμπορικά κέντρα της Σιγκαπούρης επικρατεί μια νέα εικόνα ντροπής: σε βιτρίνες καταστημάτων εκτίθενται γυναίκες ενώ δίπλα τους υπάρχουν ταμπέλες που αναγράφουν «Καμαριέρα», και «Προσφορές σε Οικιακές Βοηθούς». Κάποιες άλλες επιγραφές είναι πιο «επιθετικές» για να φύγει το «εμπόρευμα» αφού αναφέρουν «Οικιακές βοηθοί από τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία: Χωρίς ρεπό, ο χαμηλότερος μισθός».

Οι γυναίκες στέκονται στη σειρά μέσα στο εμπορικό κέντρο Μπουκίτ Τιμάχ ή στην βιτρίνα και παριστάνουν ότι εργάζονται αλλάζοντας πλαστικά μωρά μωρά και σιδερώνοντας, ώστε να πάρουν μια γεύση της αποδοτικότητας τους οι υποψήφιοι εργοδότες.

Η πρώτη αντίδραση για αυτό το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο ήρθε από τις Φιλιππίνες που μετά το ρεπορτάζ έκλεισαν δύο πρακτορεία με έδρα τη Σιγκαπούρη ενώ ξεκίνησαν και έρευνα για τις καταγγελίες. Μία από τις γυναίκες δήλωσε στο Al Jazeera: «Καθόμουν πολλές ώρες στα καταστήματα. Ήταν ταπεινωτικά και πολύ βαρετά. Δεν μου φερόταν καλά και μου έδιναν να τρώω νούντλς για πολλές ημέρες που μερικές φορές δεν ήταν καν βρασμένα, απλώς τα είχαν περιχύσει με καυτό νερό».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014, 04:48