Συγκρούσεις ακροδεξιών και αριστεριστών στη Γερμανία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013, 20:29
Συγκρούσεις ακροδεξιών και αριστεριστών στη Γερμανία
Η γερμανική αστυνομία κράτησε σε απόσταση τους αντίπαλους διαδηλωτές κατά την τρίτη ημέρα των εκατέρωθεν κινητοποιήσεων σε προάστιο του Ανατολικού Βερολίνου έπειτα από την εγκατάσταση εκεί ενός καταυλισμού για αιτούντες πολιτικό άσυλο. Οι αψιμαχίες στους δρόμους της πρωτεύουσας με αφορμή τις πρόσφατες νέες αφίξεις πολιτικών προσφύγων εξελίχθηκαν μέσα στην εβδομάδα σε σφοδρές συγκρούσεις.

Μολαταύτα, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε την έκκληση να συγκληθούν εκτάκτως οι επικεφαλής των ομόσπονδων κρατιδίων προκειμένου να εξετασθεί η ραγδαία αύξηση των αφίξεων πολιτικών προσφύγων στη χώρα.

Χθες βράδυ, το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (ΝPD) οργάνωσε διαδήλωση έξω από ένα νεοϊδρυθέντα καταυλισμό, ένα παλαιό τετραώροφο σχολείο σε δημόσια οικοδομική έκταση στο Χέλερσντορφ, ανατολικά του Βερολίνου.

Αριστεροί αντιδιαδηλωτές οργανώθηκαν αμέσως και απέκλεισαν την παρακείμενη γραμμή του τραμ, για να εμποδίσουν την πρόσβαση μελών του NPD. Κατά τις συγκρούσεις μεταξύ αυτών και της αστυνομίας, ένας αστυνομικός υπέστη τραύμα στο ζυγωματικό από μπουκάλι. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως προέβη σε 25 προσαγωγές.

Μία ομάδα εθνικιστών, που αντιτίθεται επίσης στην κατασκευή ισλαμικών τεμενών στη χώρα, διοργάνωσε άλλη διαδήλωση σε απόσταση περίπου ενός χλμ. μακριά από το ίδιο σημείο. Παρ’ ότι η αστυνομία κινητοποίησε 300 άνδρες της, δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο.

Ο καταυλισμός στο Χέλερσντορφ, δυνατότητας φιλοξενίας 200 προσφύγων είναι ένα κτήριο που είχε κτισθεί από τις κομμουνιστικές αρχές της Ανατολικής Γερμανίας και βρίσκεται σε μία φτωχή συνοικία, με μεγάλους δείκτες ανεργίας κι όπου το κοινωνικό χάσμα μεταξύ των κατοίκων είναι έντονο. Κατά την 23ετία της ενοποίησης του γερμανικού κράτους έχουν σημειωθεί πλείστες επιθέσεις εναντίον ξένων, τους οποίους οι κάτοικοι κατηγορούν ότι τους κλέβουν τις δουλειές.

Τη Δευτέρα, οι πρώτοι 42 φιλοξενούμενοι του καταυλισμού έφθασαν κι εγκαταστάθηκαν στο Χέλερσντορφ. Οργάνωση υπέρ των προσφύγων στο Βερολίνο ανακοίνωσε πως έξι από αυτούς απομακρύνθηκαν από φόβο για την ασφάλειά τους.

Με τις βουλευτικές εκλογές προ των πυλών, στις 22 Σεπτεμβρίου, τα κύρια πολιτικά κόμματα με μεγάλη ανησυχία βλέπουν να υπερισχύουν οι διαφωνίες σχετικά με το θέμα των προσφύγων, με τους ακροδεξιούς να αξιώνουν απελάσεις και τους φιλελεύθερους να πιέζουν για πιο ανεκτική μεταναστευτική πολιτική.

Πολλοί πρόσφυγες εισέρχονται στη Γερμανία χωρίς έγγραφα και αμέσως κάνουν αιτήσεις για παροχή πολιτικού ασύλου. Η τάση αυτή αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την κλιμάκωση των πολέμων στη Συρία και το Αφγανιστάν.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψη τις ανησυχίες του κόσμου για το θέμα των προσφύγων. Η κυβέρνηση είναι ενήμερη πως η αύξηση στον αριθμό των αφίξεων αποτελεί μέγιστη πρόκληση για τα κρατίδια και τις περιοχές. Συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους και συνεπώς δεν υφίσταται ανάγκη για μια έκτακτη συνάντηση», σχολίασε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013, 20:29