Συλλυπητήρια Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου για το θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019, 01:40
Συλλυπητήρια Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου για το θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια

Ως έναν «πολιτικό άνδρα που σφράγισε με την παρουσία του τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου», χαρακτήρισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, σε συλλυπητήρια επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στην επιστολή του, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής τονίζει συγκεκριμένα:

«Eξοχώτατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριε Νικόλαε Αναστασιάδη, χάρις και έλεος του Δωρεοδότου και Παναγάθου Θεού εφ’ Υμάς.

Πληροφορηθέντες μετά λύπης την προς Κύριον εκδημίαν του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημητρίου Χριστόφια, πολιτικού ανδρός σφραγίσαντος διά της παρουσίας του την σύγχρονον ιστορίαν της Κύπρου και διά την εν γένει προσφοράν του προς το Παλαίφατο, Αποστολικό και Πρεσβυγενές Πατριαρχείον Αλεξανδρείας, διά του παρόντος Πατριαρχικού Ημών Γράμματος, εκφράζομεν ολοθύμους συλλυπητηρίους ευχάς προς Υμάς προσωπικώς και προς τον Κυπριακόν Λαόν, προσευχόμενοι όπως ο Κύριος της Ζωής και του Θανάτου κατατάξη την μακαρίαν αυτού ψυχήν μετά Αγίων και Δικαίων, χαρίζη δε προς την φιλτάτην Μεγαλόνησον δύναμιν αστείρευτον και υπομονήν ανεξάντλητον κατά την αναζήτησιν δικαίας καί λειτουργικής λύσεως του κυπριακού εθνικού ζητήματος επί τη βάσει του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης».

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σημειώνει ακόμα ότι «ο αείμνηστος Πρόεδρος συνδεόταν με συγγενικούς δεσμούς με τον μακαριστό Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρο Ζ', οι οποίοι κατάγονταν από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, τα χωριά Σιχαρί του Πενταδάκτυλου και Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας».

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται η ευγνωμοσύνη του ιεραποστολικού Πατριαρχείου προς το πρόσωπο του αποβιώσαντος Προέδρου καθώς «επί των ημερών (της προεδρίας) του παραχωρήθηκε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κρατική γη στο Γέρι όπου θα οικοδομηθεί το Πολιτιστικό Κέντρο για τους επαναπατρισθέντες Κυπρίους Έλληνες από την Αφρική και κυρίως για τους φτωχούς ανθρώπους για τους οποίους θα αποτελεί μια μικρή όαση και όποιος πηγαίνει εκεί θα πίνει λίγο νερό και θα τρώει ένα κομμάτι ψωμί», ενώ επίσης «με δική του δαπάνη ανακαινίστηκε η Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια».

Τέλος, «τον Απρίλιο του 2009 ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ονόμασε τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτριο Χριστόφια μέγα ευεργέτη εις αναγνώριση των υπηρεσιών αυτού στο Θρόνο του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019, 01:40