Συμφωνίες-μαμούθ μεταξύ Ιράν και Κίνας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011, 13:45
Συμφωνίες-μαμούθ μεταξύ Ιράν και Κίνας
Το Ιράν και η Κίνα υπέγραψαν σήμερα μία σειρά συμφωνιών για έργα υποδομής συνολικής αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους τομείς της ενέργειας, της ύδρευσης, των μεταλλείων και του περιβάλλοντος, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Κίνα θα πουλήσει στο Ιράν περίπου 60 αποτεφρωτήρες ενεργειακής ανάκτησης αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων οι οποίοι θα εγκαταστασθούν μέσα σε ένα χρόνο στις μεγάλες πόλεις της χώρες και στην τουριστική περιοχή γύρω από την Κασπία Θάλασσα. Το Πεκίνο από την πλευρά του θα αυξήσει τις εισαγωγές ιρανικών μεταλλευμάτων, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Irna το συνολικό ποσό των συμφωνιών φτάνει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτές οι συμφωνίες υπεγράφησαν στη διάρκεια της επίσκεψης του Χε Γκουοκιάνγκ, υψηλόβαθμου αξιωματούχου του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας, στο Ιράν. Ο Χε, επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

«Η Κίνα είναι πλέον ο πρώτος οικονομικός εταίρος του Ιράν και ο όγκος των συναλλαγών αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 δισεκατομμύρια της περσινής χρονιάς και στο μέλλον να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Μοχαμαντί-Ζαντέχ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011, 13:51