Συνάντηση Ομπάμα – Ζινπίνγκ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013, 04:33
Συνάντηση Ομπάμα – Ζινπίνγκ
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Ζινπίνγκ συναντήθηκαν στην Καλιφόρνια σε μια διήμερη άτυπη σινοαμερικανική σύνοδο κορυφής. Όπως ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος που φιλοξενεί τον κινέζο ομόλογό του σε ένα μαγευτικό τοπίο στο Rancho Mirage, 160 χιλιόμετρα ανατολικά του Λος Άντζελες οι καλές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου.

Ο αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε την «ειρηνική άνοδο» της Κίνας, λέγοντας ότι παρά τις αναπόφευκτες εντάσεις στην περιοχή και οι δυο χώρες επιθυμούν μια σχέση συνεργασίας. Ο Ομπάμα είπε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει να συνεργαστεί με το Πεκίνο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ένα θέμα που έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο κινέζος πρόεδρος, χαρακτήρισε τη συνάντηση του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, κρίσιμη για το μέλλον των σχέσεων των δύο δυνάμεων. Ο ίδιος ανέφερε ότι η περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού διαθέτει αρκετό έδαφος και για τις δύο χώρες και εξέφρασε την ελπίδα για βαθύτερη συνεργασία, λέγοντας ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο σχέσεων «μεγάλων χωρών».

Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο επικεφαλής του κινεζικού κράτους ανέλαβε πλήρως τα ηνία της εξουσίας τον περασμένο Μάρτιο.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013, 04:34