Συνάντηση του Αυστριακού αντικαγκελάριου Στράχε με τον Όρμπαν την ερχόμενη Δευτέρα

Συνάντηση του Αυστριακού αντικαγκελάριου Στράχε με τον Όρμπαν την ερχόμενη Δευτέρα

Τρεις εβδομάδες πριν από τις θεωρούμενες ως καθοριστικές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκλογές της 26ης Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος στην Αυστρία ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, μεταβαίνει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουδαπέστη για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επικρίνεται έντονα για την αντιευρωπαϊκή του πολιτική.

Ο Στράχε, ο οποίος στο παρελθόν έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ του Όρμπαν στην αντιπαράθεσή του με τις Βρυξέλλες, επισκέπτεται την ουγγρική πρωτεύουσα έπειτα από πρόσκληση του Ούγγρου πρωθυπουργού και θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής των υποψηφίων των Ελευθέρων στις Ευρωεκλογές και γενικό γραμματέα του κόμματος Χάραλντ Βιλίμσκι.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε έχει υποστηρίξει την ένταξη της Αυστρίας στην αποκαλούμενη «Ομάδα του Βίζεγκραντ», των τεσσάρων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) που επικρίνονται για την αμφιλεγόμενη, σκληροπυρηνική έως και αντιευρωπαϊκή πολιτική τους - ιδιαίτερα στο προσφυγικό

Της μετάβασης των Στράχε και Βιλίμσκι στη Βουδαπέστη θα προηγηθεί, τέσσερις ημέρες νωρίτερα, η επίσκεψη εκεί του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών και αρχηγού του ιταλικού ακροδεξιού κόμματος «Λέγκα του Βορρά» Ματέο Σαλβίνι.

Η ουγγρική διαδικτυακή εφημερίδα «168ora.hu» σχολιάζει σε σημερινό δημοσίευμά της ότι οι δύο επισκέψεις «ακροδεξιών πολιτικών» είναι ένδειξη πως το κόμμα FIDESZ (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) του Βίκτορ Όρμπαν προχωρεί πριν από τις Ευρωεκλογές σε περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση του.

Δεξιά λαϊκιστικά κόμματα, τα οποία έως τώρα εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ομάδα «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας», στην οποία συμμετέχουν τόσο το Κόμμα των Ελευθέρων όσο και η Λέγκα, επιδιώκουν μία ευρύτερη συνεργασία με όλα τα δεξιά ευρωσκεπτικά κόμματα.

Ως σημαντικός εταίρος στη νέα Ομάδα θα θεωρούνταν ο Βίκτορ Όρμπαν, του οποίου το κόμμα ανήκε έως τώρα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ωστόσο η συμμετοχή του είχε ανασταλεί πρόσφατα, εξαιτίας της καταγραφόμενης τάσης αντιδημοκρατικών συμπεριφορών στην Ουγγαρία.

Ήδη εξασφαλισμένη θεωρείται η συνεργασία με το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», στου οποίου την προεκλογική εκδήλωση στο Πφόρτσχαϊμ, θα πάρει μέρος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος των Ελευθέρων στην αυστριακή Βουλή Γιόχαν Γκουντένους, που θα έχει συναντήσεις με τον αρχηγό του κόμματος Γεργκ Μόιτεν και την αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Εναλλακτικής» Αλίς Βάιντελ.

Ανοικτό παραμένει ποιος θα εκπροσωπήσει το Κόμμα των Ελευθέρων στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση της «Λέγκα» στις 18 Μαΐου στο Μιλάνο, στην οποία ο Ματέο Σαλβίνι έχει προσκαλέσει εκπροσώπους των ευρωπαϊκών δεξιών κομμάτων.

Χωρίς αυτός να κατονομάζεται, από πηγές των Ελευθέρων στη Βιέννη αναφερόταν σήμερα πως θα υπάρχει εκπρόσωπός τους σε αυτή τη συγκέντρωση στο Μιλάνο.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι τέσσερις χώρες της «Ομάδας του Βίζεγκραντ», οι οποίες είχαν ενταχθεί ως πλήρη μέλη στην ΕΕ τον Μάιο του 2004, μεταξύ άλλων, έχουν τορπιλίσει τις προσπάθειες της ΕΕ για μία δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ - στη βάση ενός συστήματος που είχε αποφασιστεί σε Σύνοδο Κορυφής.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2019, 19:36