Ένας πρώην παραστρατιωτικός, τον οποίο καταζητούσαν οι Αρχές καθώς τον θεωρούν εγκέφαλο της σφαγής δεκάδων πολιτών και της εκδίωξης αγροτών από τις γαίες τους με τη χρήση απειλών, συνελήφθη από την αστυνομία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο Ερνάν Καντίγιο, 38 ετών, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, ανήκε για 20 χρόνια στις τάξεις των AUC, των παραστρατιωτικών οργανώσεων της άκρας Δεξιάς που είχαν σχηματιστεί τη δεκαετία του 1980 και θεωρείται ότι διέπραξαν τις δολοφονίες δεκάδων χιλιάδων πολιτών της Κολομβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καντίγιο είχε διευθύνει στις 22 Νοεμβρίου του 2000 τη σφαγή 36 κατοίκων στην κοινότητα Σιτιονουέβο, στο βόρειο τμήμα της Κολομβίας, ενώ ενέχεται επίσης στον φόνο ενός κοινωνιολόγου το 2004.

Υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης με τα όπλα των αριστερών ανταρτών, τα μέλη των AUC εξεδίωκαν αγρότες και γαιοκτήμονες από τις ιδιοκτησίες τους. Οι παραστρατιωτικοί επισήμως αφοπλίστηκαν και διαλύθηκαν από το 2006, όμως μεγάλο μέρος των μαχητών τους εντάχθηκε μετέπειτα σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, που συνεχίζουν τη δράση τους μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης