Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κολομβία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021, 06:00
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κολομβία

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν εκ νέου χθες Τετάρτη εναντίον της πολιτικής του προέδρου Ιβάν Ντούκε στην Κολομβία, όπου από τα τέλη Απριλίου στις κινητοποιήσεις εύρους άνευ προηγουμένου και στα επεισόδια που ξεσπούν έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι, ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αρχές και συλλογικότητες που εκπροσωπούν το κίνημα διαμαρτυρίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας των Άνδεων για να απαιτήσουν το τέλος της αστυνομικής καταστολής και πιο αλληλέγγυες πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που βύθισε το 42% των περίπου 50 εκατομμυρίων Κολομβιανών στη φτώχεια.

Στην Μπογκοτά, την πρωτεύουσα, αυτόχθονες προσπάθησαν εξάλλου να ρίξουν τα αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου και της βασίλισσας Ισαβέλλας «της Καθολικής», στη λεωφόρο που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο Ελ Ντοράδο.

 

«Θέλουμε να καταγγείλουμε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν πριν από πάνω από 500 χρόνια και συνεχίσουν να διαπράττονται σήμερα. Οι μέθοδοι της κυβέρνησης και η καταστολή του λαού παραμένουν οι ίδιες» είπε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έδγαρ Βελάσκο, 36χρονος αυτόχθων, καθώς διαδήλωνε κοντά στα αγάλματα που προστάτευε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας.

Η κοινωνική κρίση που ξέσπασε στην Κολομβία την 28η Απριλίου, με έναυσμα τη διαμαρτυρία εναντίον φορολογικού νομοσχεδίου που πολύ γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, έχει γνωρίσματα τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις, λιγότερο ή περισσότερο ογκώδεις, τους αποκλεισμούς δρόμων, ιδίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, και τις βίαιες συμπλοκές ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η διεθνής κοινότητα έχει καταγγείλει την υπέρμετρη χρήση βίας και τις καταχρήσεις των αστυνομικών. Αντιπροσωπεία της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κολομβία από την 6η ως και σήμερα 10η Μαΐου για να ερευνήσει την κατάσταση.

Ο πρόεδρος Ντούκε ανήγγειλε την Κυριακή πως θα προωθήσει μεταρρύθμιση στην αστυνομία, με άξονα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρωτοβουλία επικρίνεται, κυρίως λόγω της περιορισμένης εμβέλειας των μέτρων που υπόσχεται ο αρχηγός του κράτους.

Τουλάχιστον 61 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί, έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα των μαζικών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τις Αρχές και τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την πλευρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ανέφερε χθες ότι έχει λάβει «αξιόπιστες καταγγελίες» για 34 θανάτους, οι 20 εκ των οποίων διαπράχθηκαν από την αστυνομία, ανάμεσά τους 16 από σφαίρες που βλήθηκαν «με πρόθεση» να προκληθεί θάνατος.

 

 

Κατά το Υπουργείο Άμυνας, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία στην Κολομβία, περίπου 2.400 πολίτες και αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί τον ενάμιση μήνα των κινητοποιήσεων.

Η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, ο πιο ορατός φορέας εκπροσώπησης των πολιτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ανέστειλε την Κυριακή τις διαπραγματεύσεις που είχαν αρχίσει την 7η Μαΐου με την κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε, στην εξουσία από το 2018.

Εξάλλου χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Παραγωγών Καφέ (FNC) ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές του προϊόντος μειώθηκαν τον Μάιο κατά 52% εξαιτίας των αποκλεισμών δρόμων και των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, «στους 427.000 σάκους των 60 κιλών, έναντι 894.000 σάκων τον αντίστοιχο μήνα του 2020».

Πάντως, σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές καφέ αυξήθηκαν κατά 7% σε πάνω από 4,9 εκατ. σάκους, έναντι 4,6 εκατ. το πρώτο πεντάμηνο του 2020, κατά την ίδια πηγή.

Το 2020 οι εξαγωγές και η παραγωγή είχαν μειωθεί αντίστοιχα κατά 8% και 6% σε σύγκριση με το 2019.

Ο καφές συγκαταλέγεται στα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της 4ης σε μέγεθος οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, μετά το πετρέλαιο και τα εξορυσσόμενα μέταλλα.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021, 06:04