Σύνοδος ενάντια στη χρήση χημικών όπλων σήμερα στο Παρίσι

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018, 10:34
Σύνοδος ενάντια στη χρήση χημικών όπλων σήμερα στο Παρίσι
Τριάντα χώρες θα ξεκινήσουν σήμερα στο Παρίσι μια πρωτοβουλία, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις χημικές επιθέσεις στη Συρία κι αλλού, αλλά και για να μπορέσουν να παρακάμψουν ενδεχόμενο βέτο της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

Η σύνοδος αυτή αποτελεί το ξεκίνημα μιας νέας διπλωματικής προσπάθειας για την επίλυση της κρίσης στη Συρία πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ την Πέμπτη στη Βιέννη και το Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου που πρόκειται να φιλοξενήσει η Ρωσία στις 30 Ιανουαρίου στο Σότσι.

Μάλιστα, θα διεξαχθεί μετά τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσε τη Δευτέρα ακόμη μία χημική επίθεση εναντίον του θύλακα των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό. Μετά τις καταγγελίες αυτές οι ΗΠΑ επέκριναν τη Ρωσία ότι δεν φροντίζει να συνετίσει τον σύμμαχό της.

Ο Τίλερσον, ο οποίος παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου την αμερικανική στρατηγική στη Συρία, θα συζητήσει για την ειρηνευτική διαδικασία και την κατάσταση επί του πεδίου μετά την έναρξη το Σάββατο της επιχείρησης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.

«Ανησυχούμε για την τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία» δήλωσε τη Δευτέρα από το Λονδίνο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Μάλιστα, ζήτησε για μία ακόμη φορά από την Άγκυρα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση».

Ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λεντριάν πρόκειται να συνομιλήσει μαζί του σήμερα στις 14.00 (τοπική ώρα, 15.00 ώρα Ελλάδας) πριν από την έναρξη της συνόδου κατά της χρήσης χημικών όπλων.

Από το 2012 ως το 2017 έχουν διαπραχθεί τουλάχιστον 30 χημικές επιθέσεις στη Συρία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γαλλίας.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο συριακός στρατός ευθύνεται για τέσσερις εξ αυτών, αν και η Ρωσία τους κατηγορεί για μεροληψία.

Επίσης, το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να χρησιμοποίησε αέριο μουστάρδας στη Συρία και στο Ιράκ, ενώ στη Μαλαισία ο ετεροθαλής αδελφός του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ- Ουν δολοφονήθηκε με νευροτοξικό αέριο τον Φεβρουάριο του 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018, 10:40