Μεξικανοί υπουργοί αρμόδιοι για ζητήματα ασφαλείας θα έχουν εντός της εβδομάδας συνομιλίες με αξιωματούχους των ΗΠΑ για το ζήτημα της διακίνησης φαιντανύλης, εξαιρετικά φονικού συνθετικού οπιοειδούς, ανήγγειλε ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ χθες Δευτέρα.

Τις συνομιλίες θα απασχολήσουν επίσης ζητήματα όπως η διακίνηση όπλων προς το Μεξικό, πρόσθεσε ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, χωρίς να διευκρινίσει με ποιους αμερικανούς αξιωματούχους θα συναντηθούν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελευταίο διάστημα, αμερικανοί κοινοβουλευτικοί απαιτούν η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να υιοθετήσει πολύ πιο σκληρή στάση και —κατ’ ελάχιστον— να εντείνει την πίεση στις μεξικανικές αρχές για να παταχθεί η διακίνηση φαιντανύλης. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έφθασαν στο σημείο να εισηγηθούν να ανατεθεί στον αμερικανικό στρατό να βομβαρδίσει μεξικανικά καρτέλ και εργαστήρια που παράγουν φαιντανύλη.

Σύμφωνα με δεδομένα που έχουν δημοσιοποιήσει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας, το 2022 πέθαναν στις ΗΠΑ πάνω από 100.000 άνθρωποι εξαιτίας υπερβολικής δόσης φαιντανύλης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως σχεδόν όλη η φαιντανύλη που διακινείται στους δρόμους των ΗΠΑ παράγεται από μεξικανικά καρτέλ, εκτίμηση με την οποία διαφωνεί ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα αντέδρασε σε επιστολή που της απηύθυνε τον Μάρτιο ο μεξικανός πρόεδρος, ζητώντας της βοήθεια για το ζήτημα της διακίνησης φαιντανύλης, τονίζοντας πως δεν έχει διαπιστώσει καμία παράνομη διακίνηση της ουσίας αυτής από την κινεζική στη μεξικανική επικράτεια.

Ωστόσο ούτε η επιστολή του κ. Λόπες Ομπραδόρ, ούτε η κινεζική απάντηση αναφέρονταν στις πρόδρομες χημικές ουσίες που αποτελούν πρώτη ύλη στη διαδικασία παρασκευής της φαιντανύλης.

Χθες ο μεξικανός πρόεδρος επανέλαβε πως δεν παράγεται φαιντανύλη στη χώρα του, κάτι που δεν βρίσκει ακριβώς σύμφωνη την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration, DEA).

«Στο Μεξικό δεν παράγεται φαιντανύλη, ούτε η πρώτη ύλη για την παραγωγή φαιντανύλης. Η Κίνα μας λέει πως ούτε παράγεται ούτε διακινείται από εκεί φαιντανύλη. Ενδιαφέρον. Ποιος την παράγει λοιπόν;», διερωτήθηκε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ χθες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης