Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να αποφασίσει η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου (Δούμα) σχετικά με τη νέα συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ (START), την οποία σε πρώτη ανάγνωση ενέκρινε στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Δούμας.

Το κείμενο θα τροποποιηθεί σε δεύτερη ανάγνωση στις 14 Ιανουαρίου και στη συνέχεια σε τρίτη και τελευταία ανάγνωση στις 25 Ιανουαρίου, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Κονσταντίν Κοσάτσεφ, στο ραδιοσταθμό «Ηχώ» της Μόσχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνθήκη εγκρίθηκε στις 24 Δεκεμβρίου από τη Δούμα σε πρώτη ανάγνωση με συντριπτική πλειοψηφία (350 ψήφοι υπέρ έναντι 58 κατά), αλλά η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα προσθέσει στη συνέχεια μια δήλωση σε απάντηση στους όρους που προστέθηκαν από την αμερικανική Γερουσία και “αντιβαίνουν” στο κείμενο της συνθήκης.

Η συνθήκη START προβλέπει μέγιστο αριθμό 1.550 πυρηνικών κεφαλών για την κάθε μία από τις δύο χώρες, δηλαδή μείωση 30% σε σχέση με το 2002. Το κείμενο επιτρέπει εξάλλου να ξαναρχίσουν οι αμοιβαίες επαληθεύσεις στα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο υπερδυνάμεων, οι οποίες είχαν διακοπεί στα τέλη του 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης