Το Μέτωπο Αλ Νόσρα, η οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε σήμερα ότι στην πόλη Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας, την οποία κατέλαβαν οι μαχητές του την περασμένη εβδομάδα, θα εφαρμόζεται στο εξής η Σαρία, ο ισλαμικός νόμος.

Οι ισλαμιστές υποστηρίζουν, πάντως, ότι δεν επιδιώκουν να μονοπωλήσουν την εξουσία στην πόλη.
Ο ηγέτης του Αλ Νόσρα, Αμπού Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, τόνισε ότι οι μαχητές του και τα μέλη των άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων που συμμετείχαν στην κατάληψη της πόλης θα συμπεριφερθούν καλά στους κάτοικους της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χαιρετίζουμε τον λαό του Ιντλίμπ και την ανοχή που δείχνει στους γιους του, τους Μουτζαχεντίν (…) και Θεού θέλοντος θα απολαύσουν (οι κάτοικοι) τη δικαιοσύνη της Σαρία, η οποία θα διαφυλάξει τη θρησκεία και το αίμα τους» είπε ο Γκολάνι σε ηχογραφημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους οι οποίοι σχετίζονται με το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

Το Ιντλίμπ είναι η δεύτερη επαρχιακή πρωτεύουσα την οποία χάνει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, πριν από τέσσερα χρόνια. Είχε προηγηθεί η Ράκα, την οποία έχει αναγορεύσει σε πρωτεύουσά του το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα, σε συνεργασία με άλλες ομάδες, όπως με τη σκληροπυρηνική Άχραρ αλ Σαμ, κατέλαβε το Ιντλίμπ, που απέχει 30 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, έπειτα από τετραήμερη μάχη με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Η επιρροή του Μετώπου αυξάνεται στη βορειοδυτική Συρία, όπου τους τελευταίους μήνες έχει συντρίψει τουλάχιστον δύο οργανώσεις ανταρτών που στηρίζονταν από τη Δύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκολάνι είπε ότι η κατάληψη του Ιντλίμπ δείχνει ότι είναι «πλάνη» να επιδιώκει κάποιος τη στήριξη της Δύσης και των άλλων χωρών της περιοχής. Κάλεσε τις ομάδες που κατέλαβαν το Ιντλίμπ να παραμείνουν ενωμένες και είπε ότι θα πρέπει να συστήσουν ένα ισλαμικό δικαστήριο που θα αναλάβει να επιλύει τις διαφορές. Ζήτησε επίσης να διαφυλαχθεί η δημόσια περιουσία.

«Εμείς, στο Μέτωπο αλ Νόσρα, επιβεβαιώνουμε ότι δεν μαχόμαστε για την εξουσία, ούτε επιδιώκουμε να τη μονοπωλήσουμε χωρίς τους άλλους» υπογράμμισε. Να σημειωθεί ότι το Αλ Νόσρα δεν συνεργάζεται με το Ισλαμικό Χαλιφάτο, αντιθέτως είναι σε πόλεμο με τους τζιχαντιστές.

Κάλεσε, τέλος, τους κατοίκους να επιστρέψουν κανονικά στις δουλειές τους, ιδίως αυτούς που εργάζονται σε κρίσιμους τομείς, όπως στα αρτοποιεία και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης