Σνόουντεν: Χαιρέτισε την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015, 19:05
Σνόουντεν: Χαιρέτισε την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA ο οποίος αποκάλυψε το εύρος του δικτύου ηλεκτρονικής κατασκοπείας των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο, "ευχαρίστησε" σήμερα την Ευρώπη για την απόφαση που έλαβε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία ακύρωσε το νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ.

"Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέρριψε έναν νόμο που παρακάμπτεται καθημερινά (για λόγους κατασκοπείας). Όλοι μας αισθανόμαστε πιο ασφαλείς τώρα" σχολίασε στο Twitter ο Σνόουντεν.

"Είναι η δεύτερη φορά σε ισάριθμα χρόνια που ο κόσμος μπορεί να βασιστεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υπεράσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων. Ευχαριστούμε, Ευρώπη" έγραψε ο προγραμματιστής που έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία.

Ο Σνόουντεν συνεχάρη επίσης τον Μαξ Σρεμς, τον νεαρό Αυστριακό δικηγόρο που είχε προσφύγει εναντίον του Facebook, τονίζοντας ότι με τις ενέργειές του "έκανε τον κόσμο καλύτερο ".

Με τη σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο χαρακτήρισε "άκυρο" το πλαίσιο που ισχύει εδώ και 15 χρόνια για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών, για εμπορικούς σκοπούς, στις ΗΠΑ, το αποκαλούμενο Safe Harbour ("Ασφαλές Λιμάνι"). Το Facebook και άλλοι κολοσσοί του διαδικτύου μπορεί να υποχρεωθούν να σταματήσουν την αποστολή προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ.

Τα εν λόγω δεδομένα περιλαμβάνουν κάθε πληροφορία που θα επέτρεπε την αναγνώριση ενός προσώπου με άμεσο τρόπο (όνομα, επώνυμο, φωτογραφία ή ακόμη και αποτυπώματα) ή με έμμεσο (αριθμός κοινωνικής ασφάλισης ή αριθμός πελάτη)

Ο Σνόουντεν καταζητείται για κατασκοπεία και κλοπή κρατικών εγγράφων και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών αν επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015, 19:05