Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, με χιλιάδες διαδηλωτές να πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας μετά την προσευχή της Παρασκευής, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκειά τους για τους χαμηλούς μισθούς, τις υψηλές τιμές των προϊόντων και ενός προγράμματος περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας.

Ερασιτεχνικά πλάνα που μετέδωσε το Reuters δείχνουν στρατιωτικά οχήματα να βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα ακούγονται πυροβολισμοί, αναγκάζοντας τους συγκεντρωμένους να τραπούν σε φυγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για έκτη διαδοχική ημέρα στο κέντρο της πρωτεύουσας, ζητώντας από τον πρόεδρο της χώρας, Omar al-Bashir, να εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική, ανακουφίζοντας τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού.
 

Το Σουδάν εξάγει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου στο εξωτερικό, ενώ έχει προσελκύσει και μεγάλες επενδύσεις στο έδαφός του, κυρίως από την Κίνα. Ωστόσο, οι εξαγωγές του «μαύρου» χρυσού δεν έχουν μεταφραστεί σε ικανοποιητικά ανταποδοτικά οφέλη για τους πολίτες, με σημαντικό μέρος εξ αυτών να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα οικονομικά προβλήματα έγιναν εντονότερα μετά τις 9 Ιουλίου όταν το νότιο τμήμα της χώρας έγινε ανεξάρτητο, με το Χαρτούμ να χάνει περίπου το 70% των αποθεμάτων σε πετρέλαιο, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Αποτέλεσμα είναι οι διαμάχες ανάμεσα στα δύο κράτη να είναι συνεχείς για τις διαφιλονικούμενες περιοχές του Αμπιέι, του νότιο Κορντοφάν και της Πολιτείας του Μπλε Νείλου. Εκατοντάδες ήταν οι απώλειες και από τις δύο πλευρές στη διάρκεια συγκρούσεων, τον περασμένο Απρίλιο, στην πετρελαϊκή ζώνη, Χέγκλιγκ.

Ζήτησε κατανόηση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σουδάν, Omar al-Bashir, κάλεσε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος τον λαό να κατανοήσει ότι τα μέτρα λιτότητας εφαρμόζονται προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα και να περιοριστεί ο πληθωρισμός, ο οποίος αγγίζει το 30%.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να κατευνάσει τα πνεύματα, ανακοίνωσε ότι οι θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο θα μειωθούν στο μισό.

Οι διαδηλωτές είχαν επιχειρήσει να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας και στις 30 Ιουνίου όταν το κυβερνών κόμμα θα γιόρταζε τα 24 χρόνια συνεχούς παραμονής στην εξουσία. Σημαντικό εργαλεία στα χέρια των πολιτών θεωρούνται και σε αυτή την περίπτωση οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook.

Παρακολουθήστε το video…

Διαβάστε επίσης:
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Σουδάν, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012, 19:58
Τεράστιο το κύμα προσφύγων στο Ν. Σουδάν, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012, 03:35
Απόσυρση στρατευμάτων του Σουδάν από το Αμπιέι, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012, 07:08

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης