Πάνω από 150.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στο Ν. Σουδάν, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες. Η διαμάχη μεταξύ Ν. Σουδάν και Σουδάν για το πετρέλαιο και τη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου στις διαφιλονικούμενες περιοχές του Αμπιέι, του Μπλε Νείλου και του Νότιο Κορντοφάν συνεχίζονται παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για ειρηνική επίλυση των διαφορών.

«Όχι μόνο οι αριθμοί των προσφύγων είναι ξαφνικά πολύ υψηλότεροι, αλλά η κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς είναι σοκαριστικά άσχημη. Ορισμένοι έτρωγαν φύλλα δέντρων για να επιβιώσουν», εξήγησε σε δηλώσεις του ο Antonio Guterres, Ύπατος Αρμοστής του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την πολιτεία του Μπλε Νείλου, όπου το Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Σουδάν-Βόρειο μάχεται εναντίον του τακτικού στρατού του Σουδάν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) ανέφερε ότι το νερό εξαντλείται για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και κάλεσε τον Ο.Η.Ε. κι άλλες οργανώσεις να συμβάλλουν προκειμένου να δημιουργηθούν κατάλληλες εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία των προσφύγων.

«Αντιμετωπίζουμε μια αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε στέλεχος της MSF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης