Στα άκρα η κόντρα Τουρκίας - Ισραήλ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009, 12:06
Στα άκρα η κόντρα Τουρκίας - Ισραήλ
Λάβρος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε στις ισραηλινές επικρίσεις για την πρόσφατη απόφαση της Άγκυρας να αποκλείσει το Τελ Αβίβ από τις προγραμματισμένες αεροπορικές ασκήσεις στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας αυτή την εβδομάδα.

Η Τουρκία «δεν δέχεται οδηγίες» απάντησε νέτα - σκέτα ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

«Θέλω να γίνει γνωστό ότι η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα, που λαμβάνει η ίδια τις αποφάσεις της. Η Τουρκία δεν δέχεται οδηγίες προκειμένου να λαμβάνει αποφάσεις», συνέχισε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία είχε προτείνει αναβολή των ασκήσεων ή τη διεξαγωγή τους χωρίς το Ισραήλ, μια απόφαση που υπαγορεύτηκε από λόγους εσωτερικής πολιτικής.

«Κάθε πολιτική εξουσία είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει υπόψη τα αιτήματα και τη γνώμη του λαού της. Δεν μπορώ να βάλω στην άκρη τα αιτήματα του λαού μου, είναι θέμα υπευθυνότητας», δήλωσε.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία μετά την απόφαση της Άγκυρας να ακυρώσει αεροπορικές ασκήσεις στο Ικόνιο που θα διεξάγονταν από την αρχή της εβδομάδας και στις οποίες θα συμμετείχε η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ, καθώς διακρίνουν στην απόφαση αυτή τη βούληση της Τουρκίας να πάρει αποστάσεις από τον ισραηλινό σύμμαχό της.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία είναι τεταμένες τους τελευταίους μήνες, ύστερα από την σφοδρότατη κριτική που άσκησε ο Ερντογάν στο Ισραήλ εξαιτίας της ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, με τουλάχιστον 1.400 Παλαιστίνιους κυρίως αμάχους και 13 Ισραηλινούς νεκρούς.

Τα πράγματα οξύνονται και εξ αιτίας του πολέμου που διεξάγουν τα Μέσα Ενημέρωσης.

Τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν αποσπάσματα της εβδομαδιαίας σειράς της TRT1 η οποία τιτλοφορείται "Ayrilik" (Χωρισμός).

Μια σκηνή δείχνει έναν Ισραηλινό στρατιώτη να πυροβολεί σκόπιμα μια μικρούλα Παλαιστίνια που πέφτει νεκρή, ενώ το χαμόγελο δεν έχει προλάβει να σβήσει από τα χείλη της.

Μια άλλη σκηνή προβάλλει σε αργή κίνηση μια σφαίρα, την οποία έριξε Ισραηλινός στρατιώτης εναντίον ενός μικρού Παλαιστίνιου.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009, 12:27