Στάινμαϊερ: Στο Χάναου έγινε επίθεση κατά της ελευθερίας και της κοινωνικής ειρήνης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020, 01:14
Στάινμαϊερ: Στο Χάναου έγινε επίθεση κατά της ελευθερίας και της κοινωνικής ειρήνης

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ έκανε λόγο για «επίθεση κατά της ελευθερίας και της κοινωνικής ειρήνης» στην κεντρική επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα των ρατσιστικών δολοφονιών πριν από δύο εβδομάδες στην πόλη Χάναου. «Με τον τρόπο αυτό οι συμπολίτες γίνονται αρχικά ξένοι, μετά εχθροί και ακολουθεί η βία», είπε.

«Η τεράστια πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών τάσσεται κατά της περιχαράκωσης και των προκαταλήψεων, κατά του μίσους και της βίας. Δεν αρκεί όμως να γνωρίζει κανείς ότι ανήκει σε αυτήν την πλειοψηφία. Η σιωπή των πολλών δεν επιτρέπεται να μεταβάλλεται σε θάρρος των λίγων. Ναι, υπάρχει ρατσισμός στη χώρα μας και μάλιστα όχι μόνο κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Ναι υπάρχει μια διαδεδομένη εχθρότητα κατά των μουσουλμάνων. Πολίτες με σκούρο χρώμα ή με μαντίλα υφίστανται διακρίσεις, γίνονται θύματα επιθέσεων, προσβολών και βίας. Όλοι αυτοί έχουν δικαίωμα για ένα κράτος που να τους προστατεύει», τόνισε.

Στην επιμνημόσυνη δέηση στο Χάναου συμμετείχαν σχεδόν 700 προσκεκλημένοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν συγγενείς των θυμάτων, καθώς επίσης η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ.

Πριν από δύο εβδομάδες δολοφονήθηκαν εννέα άτομα με μεταναστευτική καταγωγή στο Χάναου του κρατιδίου της Έσσης . Ο 43χρονος Γερμανός δράστης σκότωσε στη συνέχεια τη μητέρα του και αυτοκτόνησε. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία, στα πλαίσια των ερευνών, έκανε λόγο για ένα «βαθύ ρατσιστικό φρόνημα» του δολοφόνου.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020, 01:15