Σε ακόμη μία προσπάθεια να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας και να δοθεί μια νέα ώθηση στον διάλογο για την εκτόνωση της πρόσφατης κρίσης, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν το βράδυ της Δευτέρας να κηρύξουν άλλη μία εκεχειρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 72 ωρών, έχει τεθεί σε ισχύ από τις 08.00 σήμερα το πρωί, έπειτα από τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Διεθνείς αναλυτές είχαν επανειλημμένα επισημάνει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Κάιρο στην επίλυση της κρίσης. Ήδη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα βρίσκεται αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στο πλαίσιο διαβουλεύσεων για τον τερματισμό της χερσαίας επέμβασης του Ισραήλ, η οποία έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 1.000 Παλαιστινίους, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών παιδιών.

Ωστόσο, παρά τις διεθνείς πιέσεις, μετά και τον βομβαρδισμό ενός σχολείου του ΟΗΕ στην πόλη Ράφα, το Ισραήλ αρνήθηκε να στείλει εκπροσώπους του στην Αίγυπτο για την πραγματοποίηση άμεσων επαφών με τη Χαμάς, προτιμώντας να κρατήσει αποστάσεις. Σύμφωνα, πάντως, με το πρακτορείο Reuters, η Αίγυπτος κάλεσε αντιπροσωπείες και των δύο πλευρών στο Κάιρο, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα.

Πριν από τη συμφωνία για τη νέα κατάπαυση του πυρός, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ξεκαθαρίσει πως οι ισραηλινές επιχειρήσεις θα σταματήσουν μόνο όταν εξουδετερωθούν όλα τα τούνελ που χρησιμοποιούν οι μαχητές της Χαμάς και τερματιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα. «Η επιχείρηση στη Γάζα δεν θα τερματιστεί παρά μόνο όταν έχει επανέλθει η ηρεμία και η ασφάλεια για τους πολίτες του Ισραήλ για μεγάλο χρονικό διάστημα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμφώνησαν μέχρι να… διαφωνήσουν;

«Οι επαφές της Αιγύπτου με τις διάφορες πλευρές είχαν ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί εκεχειρία 72 ωρών στη Γάζα» ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας Αιγύπτιος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι και άλλες αντιπροσωπείες «μεταβαίνουν στο Κάιρο για πιο ευρείες διαπραγματεύσεις».

Η αιγυπτιακή πρόταση έγινε δεκτή τόσο από τη Χαμάς όσο και από το Ισραήλ και πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν τελικά η τριήμερη κατάπαυση του πυρός θα γίνει σεβαστή από τις εμπλεκόμενες πλευρές. «Η Χαμάς αποδέχεται την τριήμερη εκεχειρία» δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Σαμί Αμπού Ζούχρι, ενώ Ισραηλινός αξιωματούχος είπε πως «συμφωνήσαμε να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία». «Εάν η εκεχειρία κρατήσει, δεν θα υπάρχει ανάγκη για παρουσία των (ισραηλινών) δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας» πρόσθεσε.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ κατέληξε στην απόφαση αυτή έπειτα από μια σειρά τηλεφωνικών επαφών μεταξύ των μελών του.

Έκθεση-κόλαφος για το αιματοκύλισμα στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, για σαφή παραβίαση των κανόνων πολέμου που αφορούν στην προστασία των αμάχων κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό, με αφορμή τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.800 Παλαιστινίους, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Το Παρατηρητήριο κατηγόρησε τη Δευτέρα τον ισραηλινό στρατό ότι σκότωνε πολίτες ενώ προσπαθούσαν να φύγουν για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς σ’ έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση συνιστά έγκλημα πολέμου.

Στην έκθεσή του το HRW επικαλείται Παλαιστινίους που γλύτωσαν, στα τέλη Ιουλίου, από τους βομβαρδισμούς στην κοινότητα Χούζαα, κοντά στο Χαν Γιούνες.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις στη Χούζαα, έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και τους σκότωσαν, κάτι που συνιστά σαφή παραβίαση του δικαίου του πολέμου, κατά τη διάρκεια πολλών επεισοδίων μεταξύ 23 και 25 Ιουλίου» επισημαίνει η οργάνωση στην έκθεσή της.

Προσθέτει, μάλιστα, πως οι σκόπιμες επιθέσεις εναντίον πολιτών που δεν συμμετέχουν στις μάχες αποτελούν εγκλήματα πολέμου. «Οι πολίτες της Χούζαα βομβαρδίστηκαν κατ’ επανάληψη, δεν είχαν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και έγιναν στόχος επιθέσεων του ισραηλινού στρατού ενώ προσπαθούσαν να φύγουν προς το Χαν Γιούνες» τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

«Ακόμη κι αν ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους να φύγουν από την κοινότητα πριν από τις 21 Ιουλίου, το γεγονός ότι κάποιοι δεν συμμορφώθηκαν δεν τους καθιστά νόμιμους στόχους επιθέσεων» υπογράμμισε από τη μεριά της η Σάρα Λι Ουίτσον, η διευθύντρια του HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, προσθέτοντας πως «το να μπαίνουν σκόπιμα στο στόχαστρο οι πολίτες είναι έγκλημα πολέμου».

Διαβάστε επίσης:
Στο ίδιο έργο θεατές, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014, 11:00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης