Το σχέδιο σταδιακής νομιμοποίησης του ΡΚΚ το οποίο είχε συντάξει το 2009 ο ηγέτης της οργάνωσης Αμπντουλάχ Οτζαλάν δόθηκε στη δημοσιότητα, την ώρα που το κουρδικό ζήτημα είναι επίκαιρο εξαιτίας του αιτήματος του Οτζαλάν να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Οτζαλάν στις 15 Αυγούστου 2009 είχε παραδώσει στις αρχές της φυλακής στο νησί Ίμραλι όπου κρατείται ένα κείμενο σχετικά με το κουρδικό ζήτημα. Οι αρχές κατάσχεσαν το κείμενο και δεν το παρέδωσαν στους δικηγόρους του Οτζαλάν. Μετά από πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το εν λόγω κείμενο παραδόθηκε στους δικηγόρους, μέσω των οποίων δόθηκε στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κείμενο αυτό ο κούρδος ηγέτης κάνει λόγο για κήρυξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός από το ΡΚΚ, σύσταση επιτροπής με πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης με σκοπό την επίλυση νομικών προβλημάτων για την αμνηστία και τρίτον, σταδιακή επιστροφή στην Τουρκία όλων των μελών της οργάνωσης που είναι πρόσφυγες στο εξωτερικό ή τους έχει αφαιρεθεί η τουρκική ιθαγένεια.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ απαντώντας σήμερα σε ερώτηση για την ανακοίνωση του ΡΚΚ ότι έχει εκπνεύσει η περίοδος κατάπαυσης την οποία είχε ανακοινώσει τον περασμένο Αύγουστο, είπε “όλοι έχουν δει ότι η τρομοκρατία δεν οδηγεί πουθενά. Όλοι πρέπει να παραδειγματιστούν. Εάν υπάρξουν τρομοκρατικές ενέργειες, η αντίδρασή μας θα είναι πολύ έντονη”.

Το τρίτο σημείο που μαζί με το κείμενο Οτζαλάν και την υπόθεση της κατάπαυσης του πυρός συνιστά το τρίπτυχο γύρω από το οποίο κινείται εδώ και μερικές μέρες το κουρδικό, είναι το αίτημα του κούρδοι ηγέτη, να αποφυλακιστεί και να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Ο τούρκος υπουργός δικαιοσύνης χτες είχε πει πως με τους ισχύοντες νόμους, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης