Στην Αίγυπτο η Μέρκελ - Η προσφυγική κρίση στο επίκεντρο της επίσκεψης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017, 11:56
Στην Αίγυπτο η Μέρκελ - Η προσφυγική κρίση στο επίκεντρο της επίσκεψης
Η προσφυγική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σε Κάιρο και Τύνιδα. Για το Βερολίνο η Αίγυπτος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μιας και ασκεί σημαντική επιρροή στη γειτονική Λιβύη, απ' όπου αναχωρούν καθημερινά μαζικά πρόσφυγες με προορισμό την Ιταλία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν αναμένεται, ωστόσο, να επιστρέψει στο Βερολίνο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μια προσφυγική συμφωνία κατά το πρότυπο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια τέτοια συμφωνία εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των Βρυξελλών. Η κα Μέρκελ είναι, ωστόσο, σε θέση να συζητήσει όσα μπορούν να διευθετηθούν διμερώς, όπως η επαναπροώθηση προσφύγων, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους στην Αίγυπτο, ο κοινός αγώνας κατά των διακινητών και η συνεργασία στους συνοριακούς ελέγχους. Αδιαμφισβήτητα η αποστολή Μέρκελ θα είναι δύσκολη λόγω της καταστροφικής κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, όμως το Βερολίνο γνωρίζει καλά ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης πρέπει να έχει το Κάιρο ως συνομιλητή.

«Όχι» του Καΐρου και της Τύνιδας σε κέντρα προσφύγων

Ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι αναμένει από το Βερολίνο στήριξη στις προσπάθειές του για την ανάκαμψη της αιγυπτιακής οικονομίας, η οποία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια κρίση λόγω των πολιτικών αναταραχών και της δραματικής μείωσης του τουρισμού.

Παράλληλα, η αιγυπτιακή λίρα έχασε σχεδόν τη μισή της αγοραστική δύναμη, ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 30%, ενώ η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Το κρίσιμο ερώτημα, με αφορμή τις επαφές Μέρκελ στο Κάιρο, είναι κατά πόσο είναι σε θέση να συμβάλλει η Αίγυπτος στη σταθεροποίηση της Λιβύης, η οποία βρίσκεται στη δίνη ενός εμφυλίου και διαθέτει ουσιαστικά δύο κυβερνήσεις. Σημειώνεται ότι το Κάιρο στηρίζει τον ισχυρό, αλλά αμφιλεγόμενο στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, στον οποίο αποδίδεται μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για τη διχοτόμηση της Λιβύης, μιας και θεωρείται ο σημαντικότερος αντίπαλος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη.

Ανοιχτό παραμένει μέχρι στιγμής ποιον ρόλο θα διαδραματίσει ο Χαφτάρ στη διαδικασία ειρήνευσης στη Λιβύη. Το πόσο μεγάλη είναι η επιρροή του Καΐρου δείχνει η πρόσφατη συνάντηση του Χαλίφα Χάφτας με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Φαχίς αλ Σάρατς στην Αίγυπτο.

Στόχος των Ευρωπαίων είναι να δημιουργηθούν στη Λιβύη κέντρα υποδοχής προσφύγων. Στις δηλώσεις του, πάντως, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ξεκαθαρίζει ότι το Βερολίνο «δεν σχεδιάζει προς το παρόν τη δημιουργία τέτοιων κέντρων στη Λιβύη», μιας και προέχει η αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.

Την ίδια ώρα, τόσο το Κάιρο όσο και η Τύνιδα, την οποία επισκέπτεται αύριο η Άνγκελα Μέρκελ, απορρίπτουν τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων στις χώρες τους.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017, 13:48