Φωτογραφίες Αμερικανών στρατιωτών που ποζάρουν δίπλα σε ακρωτηριασμένα πτώματα Αφγανών δημοσιεύτηκαν στον αμερικανικό Τύπο, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στην Ουάσινγκτον, η οποία καλείται να απολογηθεί για ακόμη μία φορά.

Σε μια από αυτές φαίνεται ένας αλεξιπτωτιστής της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας να κάθεται χαμογελαστός δίπλα σε ένα πτώμα, στο οποίο έχουν τοποθετήσει το περιοδικό «Zombie Hunter», το οποίο υποτίθεται ότι διαβάζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλη φωτογραφία, στρατιώτες ποζάρουν μαζί με άνδρες της αφγανικής αστυνομίας, κρατώντας τα ακρωτηριασμένα πόδια ενός βομβιστή.

Δύο στρατιώτες σε άλλο στιγμιότυπο κρατούν το κομμένο χέρι ενός Αφγανού, με ορθωμένο το μεσαίο δάχτυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αξιωματούχοι του Αμερικανικού Στρατού έσπευσαν να καταδικάσουν τις νέες φρικαλεότητες, που δημοσιεύτηκαν στους «Los Angeles Times». Οι φωτογραφίες, τις οποίες ο Αμερικανικός Στρατός είχε ζητήσει από την εφημερίδα να μη δημοσιευτούν, χρονολογούνται από το 2010.

Το συγκεκριμένο είναι το τελευταίο σειράς περιστατικών που φέρνουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο και τον Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την ακολουθούμενη στρατηγική στη Νότια Ασία.

Πριν από μερικούς μήνες, είχε προκληθεί σάλος από τη δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο φαίνονταν Αμερικανοί πεζοναύτες να ουρούν επάνω σε πτώματα Αφγανών κρατουμένων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα που δημοσίευσε τις φωτογραφίες, πρόκειται για βομβιστές αυτοκτονίας και στασιαστές, ωστόσο, όπως αναφέρει το Sky News, δεν έχει γίνει ανεξάρτητη έρευνα που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό.

Με ανακοίνωσή του, ο Αμερικανικός Στρατός αναφέρει ότι έχει διαταχθεί έρευνα για τις 18 φωτογραφίες.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης