Στο Λευκό Οίκο ο Δαλάι Λάμα- Αντιδρά το Πεκίνο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011, 20:02
Στο Λευκό Οίκο ο Δαλάι Λάμα- Αντιδρά το Πεκίνο
Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, δέχτηκε σήμερα στον Λευκό Οίκο τον Δαλάι Λάμα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά των αντιδράσεων εκ μέρους του Πεκίνου, το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί η συνάντηση, επειδή θεωρεί ότι η Ουάσινγκτον θέτει υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και την κυριαρχία της στο Θιβέτ.

Ο Δαλάι Λάμα έγινε δεκτός στις 15:33 GMT από τον πρόεδρο (18:33 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η ανακοίνωση της συνάντησης, εξόργισε το Πεκίνο την Παρασκευή, και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Ουάσιγκτον να «ακυρώσει αμέσως την απόφασή της να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ του Ομπάμα και του Δαλάι Λάμα».

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι η συνάντηση του Σαββάτου «δείχνει την ισχυρή υποστήριξη του Προέδρου στη διατήρηση της θρησκευτικής, πολιτιστικής και γλωσσικής μοναδικότητας του Θιβέτ και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Θιβετιανών».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει «να παραμείνουν πιστές στη δέσμευσή τους να αναγνωρίσουν ότι το Θιβέτ αποτελεί τμήμα της Κίνας», απάντησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χονγκ Λέι, απαιτώντας από την Ουάσινγκτον «να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» και να μην κάνει τίποτα που είναι πιθανό να «βλάψει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011, 20:05