Έτοιμοι να αποχωρήσουν πριν καν ξεκινήσουν οι επίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της ένοπλης οργάνωσης «M23», μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Ειδικότερα, απαιτούν από τον πρόεδρο της αφρικανικής χώρας, Joseph Kabila, να κηρύξει διμερής κατάπαυση του πυρός προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές και να δοθεί ένα τέλος στον αιματηρό κύκλο βίας, ο οποίος «άνοιξε» τον περασμένο Απρίλιο με τη δημιουργία της συγκεκριμένης οργάνωσης. Οι συνομιλίες είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν σήμερα, Παρασκευή, στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα, εν μέσω έντονων πιέσεων προς τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό να βάλει… νερό στο κρασί της και να δεχτεί το συγκεκριμένο αίτημα – προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εφόσον η Κινσάσα συνεχίσει να αρνείται την υπογραφή ενός συμφώνου εκεχειρίας, η “M23” θα ζητήσει από την αντιπροσωπεία της να επιστρέψει πίσω στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Θα παραμείνουμε εκεί και μόλις μας πουν “είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε”, θα επιστρέψουμε», εξήγησε ο επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της οργάνωσης, Jean-Marie Runiga.

Τον προηγούμενο μήνα οι πρώτες διερευνητικές επαφές είχαν καταλήξει σε ναυάγιο, ενώ ήδη εκπρόσωπος της αφρικανικής χώρας ξεκαθάρισε ότι το αίτημα για εκεχειρία έχει απορριφθεί ως «άσκοπο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη στιγμή που ηγετικά στελέχη του κυβερνητικού στρατού αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους, δηλώνοντας προδομένοι από τη μη εκπλήρωση των υποσχέσεων της κυβέρνησης για καταβολή υψηλών μισθών και παροχή ειδικών προνομίων στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη το 2009. Ανάμεσα στα στελέχη αυτά είναι και ο διαβόητος, Bosco Ntaganda, ευρύτερα γνωστός ως… Terminator, ο οποίος και καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα Πολέμου και κατά της Ανθρωπότητας.

Μαχητές της «M23» είχαν προχωρήσει τον περασμένο Νοέμβριο στην κατάληψη της πόλης – κλειδί, Γκόμα, ωστόσο στη συνέχεια δέχτηκαν να αποχωρήσουν εν μέσω έντονων πιέσεων από τη διεθνή κοινότητα.

Οι απειλές της Ουγκάντα και το… διπλό παιχνίδι της Ρουάντα

Στις προγραμματικές της δηλώσεις η «M23» υποστηρίζει ότι βασική της επιδίωξη είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της αφρικανικής χώρας και κυρίως στην επαρχία του Βόρειου Κίβου.

Ωστόσο, ήδη το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. έχει επιβάλλει μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις σε ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, προκαλώντας την έντονη δυσφορία της Ουγκάντα η οποία απειλεί να αποχωρήσει από τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην περίπτωση πως τα σχετικά ψηφίσματα του οργάνου τεθούν σε ισχύ. Ειδικότερα, ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων της χώρας, Henry Okello Oryem, ξεκαθάρισε σε πρόσφατη συνέντευξή του πως ο Ο.Η.Ε. θα πρέπει να δώσει έμφαση σε τρόπους επίλυσης της κρίσης που δεν θα πυροδοτούν νέα ένταση στο πολύπαθο ανατολικό τμήμα του Κονγκό.

Κι όλα αυτά ενώ ήδη το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επανειλημμένα τονίσει πως η Ρουάντα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά τους μαχητές της «M23», με το Κιγκάλι να αρνείται κατηγορηματικά τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς.

Διαβάστε επίσης:
Κονγκό: Η διαμάχη των τελευταίων μηνών κυβέρνησης – ανταρτών μέσα από ένα κλικ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013, 23:12
Αποχώρηση μαχητών της «Μ23» από την πόλη Γκόμα στο Κονγκό, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012, 04:59

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης