Τα καρδιαγγειακά προβλήματα θερίζουν τους αστροναύτες που ταξίδεψαν στη Σελήνη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016, 21:08
Τα καρδιαγγειακά προβλήματα θερίζουν τους αστροναύτες που ταξίδεψαν στη Σελήνη
Οι αστροναύτες των αποστολών Apollo χάνουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά νοσήματα σε υψηλότερα ποσοστά από τους συναδέλφους τους που παρέμειναν στη Γη, αναμφίβολα επειδή εκτέθηκαν περισσότερο σε ακτινοβολίες στο διάστημα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.

Οι αστροναύτες του προγράμματος αυτού, χάρη στο οποίο η ανθρωπότητα πάτησε για πρώτη φορά στη Σελήνη, είναι οι μοναδικοί που ταξίδεψαν πέρα από τη μαγνητόσφαιρα, που προστατεύει τη Γη από ένα μέρος αυτής της ακτινοβολίας.

Τη στιγμή που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη μέχρι το 2030 και ενώ η Σελήνη προκαλεί και πάλι το ενδιαφέρον των χωρών που έχουν διαστημικά προγράμματα, η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει ότι η κατάκτηση του διαστήματος κρύβει κινδύνους για την υγεία.

"Γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για τις επιπτώσεις της διαστημικής ακτινοβολίας στην υγεία και ιδίως στο καρδιαγγειακό σύστημα", υπογράμμισε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Φλόριντα (FSU) Μάικλ Ντελπ, εκ των συντακτών της μελέτης. Η έρευνα αυτή "μας δίνει μια πρώτη εικόνα για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι ακτινοβολίες στον άνθρωπο", πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα Apollo της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA διήρκησε από το 1961 μέχρι το 1972. Οι εννέα από τις έντεκα επανδρωμένες αποστολές του ταξίδεψαν πέρα από τη χαμηλή τροχιά της Γης. Από τους 24 άνδρες του προγράμματος οι οκτώ έχουν πλέον πεθάνει. Στη μελέτη λαμβάνονται υπόψη μόνο οι επτά θάνατοι αφού ο Έντγκαρ Μίτσελ πέθανε τον Φεβρουάριο του 2016, αφού είχαν συγκεντρωθεί και αναλυθεί τα δεδομένα.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016, 21:10