«Τα μέλη της Ε.Ε. δεν είναι φιλόδοξα για τις μεταρρυθμίσεις τους»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011, 17:55
«Τα μέλη της Ε.Ε. δεν είναι φιλόδοξα για τις μεταρρυθμίσεις τους»
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) χρειάζεται να γίνουν πιο φιλόδοξα στην προσπάθειά που κάνουν για την περιστολή των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς τους, έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα, ενώ ετοιμάζεται να παρουσιάσει άμεσα τις εισηγήσεις της -δημοσιονομικού περιεχομένου- για καθένα από τα 27 μέλη της στο πλαίσιο νέου συστήματος που έχει στόχο την πρόληψη νέων οικονομικών κρίσεων.

«Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέρχεται μία κρίσιμη στιγμή», επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που πρόσθεσε: «κερδίζει έδαφος η ανάκαμψη, όμως κατά μήκος της ηπείρου αυτή είναι άνιση».

Ως «τμήμα» του νέου οικονομικού εξαμήνου της Ε.Ε., τα μέλη της τον μήνα Απρίλιο κατέθεσαν στην Επιτροπή τα βασικά οικονομικά σχέδιά τους για το 2012 και εξής, ώστε να εξεταστούν σε βάθος από την Επιτροπή των Βρυξελλών κι από τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης.

Η ιδέα είναι ότι μία εποπτεία σε πρώιμο χρόνο θα επιτρέπει στην Ε.Ε. να εμποδίζει έγκαιρα την εκδήλωση οικονομικών κρίσεων, αφού οι ηγέτες των κρατών-μελών θα καλούνται να προχωρούν στις απαραίτητες αλλαγές, στην περίπτωση που διαφαίνεται ότι το οικονομικό πρόγραμμά τους θα προκαλέσει ευρύτερη αναταραχή.

Όμως η Επιτροπή των Βρυξελλών αποφαίνεται ότι οι προτάσεις που συγκέντρωσε από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. την άνοιξη, «δεν είναι φιλόδοξες ούτε εξειδικευμένες».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011, 17:55