Τέσσερις νεκροί από κατάρρευση τούνελ στη μεθόριο Αιγύπτου-Γάζας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010, 04:43
Τέσσερις νεκροί από κατάρρευση τούνελ στη μεθόριο Αιγύπτου-Γάζας
Τέσσερις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και δέκα ακόμη τραυματίστηκαν, μετά την κατάρρευση ενός τούνελ, το οποίο χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά αγαθών στη μεθόριο Αιγύπτου-Γάζας.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η υποχώρηση της υπόγειας στοάς σημειώθηκε μετά από έκρηξη στην Αιγυπτιακή πλευρά, πάντως οι υπηρεσίες ασφαλείας στη Γάζα δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία αυτή.

Άλλοι ανέφεραν ότι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου ψέκασαν με κάποιο θανατηφόρο τοξικό αέριο τις στοές, ώστε να αποτρέψουν τη μεταφορά αγαθών υπογείως από την Αίγυπτο στη Γάζα.
Αξιωματούχοι των Αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν ότι καταστράφηκαν τέσσερα τούνελ βόρεια του μεθοριακού περάσματος στη Ράφα, προσθέτοντας ότι δε γνωρίζουν εάν υπήρξαν απώλειες.

Η φτωχή περιοχή όπου έχουν συνωθηθεί 1,5 εκατ. άνθρωποι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τεράστιο δίκτυο των υπόγειων τούνελ στην μεθόριο, μήκους περίπου 9 χλμ., αφότου Ισραήλ και Αίγυπτος απέκλεισαν τη Γάζα αποκόπτοντας σχεδόν πλήρως τη ροή της κρίσιμης σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τη Χαμάς τον Ιούνιο του 2007.

Το Κάιρο στοχεύει στη διάλυση του δικτύου λαθραίας μεταφοράς αγαθών υπογείως, χτίζοντας έναν ειδικό "φράκτη" ασφαλείας, μετά τις πιέσεις από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν ότι η Χαμάς προμηθεύεται όπλα και πυρομαχικά μέσω των στοών.

Περισσότεροι από 120 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από καθιζήσεις, υποχωρήσεις του εδάφους ή Ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα τούνελ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, σύμφωνα με τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010, 04:45