Τηλεφωνική επικοινωνία μιας ώρας μεταξύ Ομπάμα - Πούτιν

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014, 00:34
Τηλεφωνική επικοινωνία μιας ώρας μεταξύ Ομπάμα - Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να συζητήσουν μια αμερικανική διπλωματική πρόταση με στόχο την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών διήρκησε περίπου μία ώρα.

Η αμερικανική πρόταση θα αποτελέσει το αντικείμενο απευθείας συνομιλιών μεταξύ των επικεφαλής της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας, του Τζον Κέρι και του Σεργκέι Λαβρόφ, διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία από το Ριάντ, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα «πρότεινε στον Πούτιν να δώσει μια σαφή απάντηση εγγράφως» στην αμερικανική πρόταση, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Αυτή η συνομιλία -μετά από πρωτοβουλία του Πούτιν- είναι η πρώτη που πραγματοποιείται ύστερα από τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον εναντίον υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει τη ρωσική υποστήριξη για μια διπλωματική λύση, με βάση την οποία διεθνείς παρατηρητές θα εγγυώνται ότι οι ρωσόφωνοι πολίτες της περιοχής της Κριμαίας θα προστατεύονται και ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στις βάσεις τους.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε στον πρόεδρο Πούτιν ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την οδό της διπλωματίας στις στενές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Ουκρανίας και τάσσονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο Ομπάμα κάλεσε τον Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν παραταχθεί κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων.

Αυτό το αίτημα επανέλαβε και κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014, 00:34