Τηλεφωνική επικοινωνία Πομπέο-Στόλτενμπεργκ για το Ιράν

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020, 10:38
Τηλεφωνική επικοινωνία Πομπέο-Στόλτενμπεργκ για το Ιράν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το Ιράν, αλλά και το κάλεσμα του προέδρου Τραμπ προκειμένου το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι Πομπέο και Στόλτενμπεργκ «συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερο στην περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι δύο αξιωματούχοι καταδίκασαν «την αποσταθεροποιητική βία» του Ιράν και επιβεβαίωσαν «τη δέσμευσή τους για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και στην εκπαιδευτική αποστολή (της συμμαχίας) στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν».

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε αστειευόμενος ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να ονομαστεί «ΝΑΤΟ-ΜΕ» ή «ΝΑΤΟ plus the Middle East». Ο ίδιος είπε ότι ανέφερε το πιθανό νέο όνομα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες μαζί του.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια του ίδιου τηλεφωνήματος ο πρόεδρος Τραμπ «έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, στην προληπτική του δράση, αλλά και στη διατήρηση της ειρήνης» στην ίδια περιοχή.

«Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να επεκταθεί και πρέπει να συμπεριλάβει σίγουρα τη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσισον δήλωσε χθες ότι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι σημαντική, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος αναζητεί περισσότερους συμμάχους για να συνεργαστούν μαζί μας στο Ιράκ» δήλωσε η ίδια στο CNBC. «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσει το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ και να αποφασίσει ότι έχουμε να κάνουμε περισσότερα» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020, 10:46