Η Μιανμάρ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «καθοριστική στιγμή» και πρέπει να τερματίσει τη βία ενάντια στους μουσουλμάνους της μειονότητας Ροχίνγκια, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον.

Έπειτα από επιθέσεις των μουσουλμάνων ανταρτών Ροχίνγκια εναντίον της αστυνομίας στα τέλη Αυγούστου στη Μιανμάρ, οι οποίες οδήγησαν σε μια εκστρατεία καταστολής εκ μέρους του στρατού, τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, περισσότερα από 6.800 σπίτια έχουν καταστραφεί και περίπου 400.000 Ροχίνγκια έχουν φύγει στο Μπανγκλαντές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, ο Τίλερσον δήλωσε σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον ότι: «Πιστεύω ότι είναι μια καθοριστική στιγμή από πολλές απόψεις, για αυτή τη νέα, αναδυόμενη δημοκρατία».

Πρόσθεσε ότι κατανοεί ότι η ντε φάκτο ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι, βρίσκεται σε µία συµφωνία καταµερισµού της εξουσίας με το στρατό και τη «περίπλοκη κατάσταση» στην οποία έχει βρεθεί.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό η παγκόσμια κοινότητα να εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή της σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η προσμονή, την μεταχείριση των ανθρώπων ανεξάρτητα από την εθνότητά τους», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η βία πρέπει να σταματήσει, αυτές οι διώξεις πρέπει να σταματήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης