Με μια σεμνή τελετή εορτάστηκε στην Ιαπωνία η 66η επέτειος από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Η τελετή ξεκίνησε στις 08:00 το πρωί και μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Naoto Kan, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της ιαπωνικής κυβέρνησης.

«Η Ιαπωνία θα πρέπει να πορευτεί χωρίς την πυρηνική ενέργεια. Το δυστύχημα στη Φουκουσίμα δείχνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή της ενεργειακής μας πολιτικής», σημείωσε στην ομιλία του ο δήμαρχος της πόλης, Kazumi Matsui.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Naoto Kan.

«Η χώρα πρέπει να στοχεύσει να γίνει μία κοινωνία που δε θα εξαρτάται από την πυρηνική ενέργεια», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παρευρισκόμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στις 08:15, την ίδια ακριβώς ώρα που στις 6 Αυγούστου 1945 εξερράγη το «little boy» (κωδική ονομασία της πυρηνικής βόμβας Ουρανίου), το οποίο μεταφέρθηκε με το αμερικανικό αεροπλάνο «Enola Gay». Ο απολογισμός της ατομικής βόμβας ήταν στα τέλη του 1945 140 χιλ. νεκροί, έναντι συνολικού πληθυσμού 350.000 κατοίκων της πόλης. Αρκετές χιλιάδες πέθαναν αργότερα από διάφορες αρρώστιες και τραύματα. Σήμερα, ο επίσημος απολογισμός έχει φτάσει τους 269.446 νεκρούς. Τρεις ημέρες μετά την επίθεση στη Χιροσίμα, οι Η.Π.Α. έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι.

Στην τελετή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από περισσότερες από 60 χώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης