Την Δευτέρα η ετυμηγορία για τον Γουάνγκ Λιτζούν

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012, 06:56
 Την Δευτέρα η ετυμηγορία για τον Γουάνγκ Λιτζούν
Η ετυμηγορία στη δίκη του Γουάνγκ Λιτζούν, του πρώην αρχηγού της αστυνομίας της Τσονγκτσίνγκ που ήταν το "δεξί χέρι" του καθαιρεθέντος ηγέτη Μπο Σιλάι, θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα το δικαστήριο της Σενγκντού, ενώπιον του οποίου δικάσθηκε την Τρίτη ο πρωταγωνιστής του πιο ηχηρού πολιτικού και ποινικού σκανδάλου των τελευταίων ετών στην Κίνα.

"Η ετυμηγορία στην υπόθεση Γουάνγκ Λιτζούν θα ανακοινωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου", δήλωσε τηλεφωνικά προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Στο τέλος της δίκης του, την Τρίτη, για "παραβίαση του νόμου για προσωπικό όφελος, αυτομόληση, κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά", ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας της Τσονγκτσίνγκ φάνηκε ότι έσωσε τη ζωή του προσφέροντας, σύμφωνα με τους δικαστές, μια "σημαντική συμβολή" στις αρχές εναντίον της οικογένειας του Μπο Σιλάι, του κομματικού ηγέτη του οποίου προκάλεσε τη θεαματική πτώση.

Σύμφωνα με μακροσκελή ανακοίνωση που αναγνώσθηκε στο ακροατήριο, "ο εισαγγελέας επισήμανε πως ο Γουάνγκ μπορεί να τύχει της επιείκειας" των δικαστών και ότι "μπορεί να δεχθεί μια ελαφρότερη ή μια μειωμένη ποινή" επειδή "αποκάλυψε τις αποδείξεις σοβαρών παραβιάσεων του νόμου και εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από άλλα πρόσωπα".

Ο Γουάνγκ Λιτζουν είχε αυτομολήσει ζητώντας πολιτικό άσυλο στο αμερικανικό προξενείο της Σενγκντού, της περιφερειακής πρωτεύουσας του Σετσουάν που απέχει 300 χλμ. από την Τσονγκτσίνγκ, στις 6 Φεβρουαρίου, αφού είχε πληροφορηθεί από το στόμα της ίδιας της Γκου Καϊλάι, της συζύγου του Μπο Σιλάι, του προστάτη του και αρχηγού του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσονγκτσίνγκ, ότι είχε δολοφονήσει με δηλητήριο τον βρετανό επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ, φίλο της οικογένειας Μπο.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012, 07:02