Την προώθηση νέας ταξιδιωτικής απαγόρευσης εξετάζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017, 11:23
Την προώθηση νέας ταξιδιωτικής απαγόρευσης εξετάζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει μία νέα ταξιδιωτική απαγόρευση, αντικαθιστώντας το αρχικό προεδρικό διάταγμα.

Η νομιμότητα αυτού του διατάγματος θα εξεταστεί από ακρόαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, σχολιάζει το CNN επικαλούμενο τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ.

«Λοιπόν, αυτό είναι κάτι το οποίο κοιτάμε για να αποφασίσουμε πώς θα προστατεύσουμε περισσότερο τους Αμερικανούς, αλλά και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι (που θέλουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ) και πώς κινούνται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακμάστερ στην εκπομπή «This Week» που παρουσιάζει ο Τζορτζ Στεφανόπουλος στο ABC.

Η ανανεωμένη αυτή συζήτηση για την ταξιδιωτική απαγόρευση διεξάγεται στις ΗΠΑ, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης που έγινε το πρωί της Παρασκευής στο Λονδίνο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος Τραμπ τάχθηκε υπέρ «μιας μεγαλύτερης, σκληρότερης, αλλά και πιο εξειδικευμένης» ταξιδιωτικής απαγόρευσης, ενώ υποστήριξε την εξάρθρωση των τρομοκρατικών ομάδων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για σκοπιμότητες πλύσης εγκεφάλου, αλλά και για τη στρατολόγηση μαχητών.

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις αποτελούν ουσιαστική πρόκληση για την εθνική ασφάλεια «εξαιτίας της δύναμης που έχουν, καθώς αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από ποτέ. Πρώτα απ’ όλα, η ικανότητά τους να επικοινωνούν, αλλά και να διασυνδέουν διαφορετικά παρακλάδια τους, σε διαφορετικές περιοχές της Γης» τόνισε ο Μακμάστερ. «Η δεύτερη διάσταση της πραγματικότητας αυτής είναι η ικανότητά τους να ταξιδεύουν και να μετακινούν ανθρώπους, χρήματα, αλλά και όπλα. Σε μερικές περιπτώσεις μετακινούν ναρκωτικά, αλλά και παράνομα αγαθά, διεθνώς. Έτσι, τμήμα της στρατηγικής μας είναι ο εντοπισμός των δικτύων αυτών και η απαγόρευση των δραστηριοτήτων τους για τις επικοινωνίες, αλλά και τη φυσική μετακίνηση προσώπων» επεσήμανε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιήσει ακρόαση για τα προφορικά επιχειρήματα των εμπλεκόμενων πλευρών στις αρχές Οκτωβρίου, αναφορικά με το προεδρικό διάταγμα Τραμπ για την ταξιδιωτική απαγόρευση. Η εφαρμογή του θα προέβλεπε την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ταξιδιωτών από έξι μουσουλμανικές χώρες (Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Υεμένη) για διάστημα 90 ημερών. Παράλληλα, άλλες υπηρεσίες ασφάλειας και υπουργεία θα υπέβαλαν αναφορές σχετικά με τη διάθεση πληροφοριών από κάθε μουσουλμανική χώρα κι αναφορικά με τα πρόσωπα που επιδιώκουν είσοδο στις ΗΠΑ.

Ανταποκρινόμενο σε αγωγές που κατέθεσαν αμερικανικές πολιτείες κατά του προεδρικού διατάγματος, το Ανώτατο Δικαστήριο δρομολόγησε τη μερική εφαρμογή του στα τέλη Ιουνίου, μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει το χρονικό περιθώριο εφαρμογής των 90 ημερών.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δεν έχουν γνωστοποιήσει λεπτομέρειες για τα μελλοντικά σχέδιά τους αναφορικά με το πλαίσιο εφαρμογής μιας νέας ταξιδιωτικής απαγόρευσης.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017, 11:23