Τυνησία: Διάσωση 178 μεταναστών στη Μεσόγειο που έφυγαν από τη Λιβύη - Δύο νεκροί

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021, 06:20
Τυνησία: Διάσωση 178 μεταναστών στη Μεσόγειο που έφυγαν από τη Λιβύη - Δύο νεκροί

Το τυνησιακό Πολεμικό Ναυτικό διέσωσε 178 μετανάστες διάφορων εθνικοτήτων που προσπαθούσαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη, ανακοίνωσε χθες Κυριακή (27/7) το Υπουργείο Άμυνας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο πρόσθεσε πως το ΠΝ ανέσυρε επίσης τα πτώματα δύο άλλων μεταναστών στις τρεις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που διεξήγαγε στα ανοιχτά των νότιων τυνησιακών ακτών.

Οι μετανάστες, που αναχώρησαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο από το λιμάνι της Ζουάρας, είναι υπήκοοι Αιγύπτου, Τυνησίας, Ακτής Ελεφαντοστού, Συρίας, Μπανγκλαντές, Νιγηρίας, Μαλί και Αιθιοπίας.

Την Πέμπτη, η τυνησιακή ακτοφυλακή διέσωσε 267 μετανάστες, στην πλειονότητά τους από το Μπανγκλαντές, που είχαν επίσης αναχωρήσει από τη Λιβύη για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Από τον Ιανουάριο, πάνω από 1.000 μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη διά θαλάσσης κατέληξαν στην Τυνησία, αριθμός που ανεβαίνει, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Οι αναχωρήσεις από την Τυνησία επίσης έχουν αυξηθεί τα δύο τελευταία χρόνια, όπως και ο αριθμός των μεταναστών. Τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στη νότια Τυνησία είναι γεμάτα, τόνισε την Πέμπτη ο επικεφαλής της τυνησιακής επιτροπής της Ερυθράς Ημισελήνου, Μόνγκι Σλιμ.

Καταγράφηκαν 11.000 αναχωρήσεις μεταναστών από τη Λιβύη μεταξύ του Ιανουαρίου και του Απριλίου του 2021, αριθμός αυξημένος κατά 73% από το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς, κυρίως εξαιτίας της «επιδείνωσης» της κατάστασης για τους ξένους στη χώρα, που προσπαθεί να γυρίσει τη σελίδα μιας δεκαετίας πολέμου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο ΟΗΕ καταμέτρησε τουλάχιστον 760 θανάτους στη Μεσόγειο από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Μαΐου 2021 και 1.400 το 2020.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021, 06:20