Τα τρία τέταρτα των Αυστραλών, δηλαδή σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι, επλήγησαν από τις πυρκαγιές που μαίνονταν επί μήνες στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα και η οποία υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τη μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση.

Η δημοσκόπηση, την οποία πραγματοποίησε το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δείχνει το εύρος των επιπτώσεων που είχαν στους ανθρώπους οι πυρκαγιές αυτές, οι οποίες μαίνονταν επί πέντε μήνες, προκαλώντας περισσότερους από 30 θανάτους και καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ουσιαστικά όλοι οι Αυστραλοί επλήγησαν από τις πυρκαγιές αυτές και πολλοί εξ ημών θα δεχόμαστε τις επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια» εξήγησε ο Νίκολας Μπιντλ, ερευνητής κοινωνιολογίας.

Η έρευνα αυτή, που πραγματοποιήθηκε σε 3.000 ανθρώπους, δείχνει ότι το 14% του ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν τρία εκατομμύρια κάτοικοι, επηρεάστηκαν άμεσα από την κρίση: αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή τα είδαν να καταστρέφονται.

Περίπου 15 εκατομμύρια Αυστραλοί επηρεάστηκαν έμμεσα από τις πυρκαγιές, εξαιτίας του τοξικού νέφους που προκλήθηκε ή από την ακύρωση των διακοπών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο όγκος των Αυστραλών που επηρεάστηκε από τις πυρκαγιές εξέπληξε τους ερευνητές και φαίνεται ότι θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση, την οποία οι πολίτες κατηγορούν ότι δεν αντιμετώπισε με επάρκεια την κρίση και ότι δεν την απασχολούν τα ζητήματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή επιδείνωσε τις πυρκαγιές φέτος, ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο στην Αυστραλία, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν από τις ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία των τελευταίων μηνών.

«Μόνο το 27% δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη ή απόλυτη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση» δήλωσε ο Μπιντλ, μείωση έντεκα μονάδων σε διάστημα τριών μηνών. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχω καταγράψει ποτέ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» πρόσθεσε.

Μεταξύ των Αυστραλών που είχαν ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τον Μάιο η στήριξη για τη δημιουργία νέων ορυχείων μειώθηκε από 72% που ήταν πριν από τις πυρκαγιές στο 57% τον Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση Μόρισον υποστηρίζει σθεναρά την πολύ ισχυρή και κερδοφόρα μεταλλευτική βιομηχανία της Αυστραλίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης