Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (GRETA), εντάσσεται στη Διυπηρεσιακή Συντονιστική Ομάδα κατά του Trafficking (ICAT), καλώντας τα Κράτη Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οφείλουν, όπως τονίζεται, να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας για τη στρατολόγηση, τη διαφήμιση και την εκμετάλλευση θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και να αξιοποιήσουν τις μεγάλες δυνατότητες της τεχνολογίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος

Η Πρόεδρος της GRETA Helga Gayer δήλωσε: «Οι χώρες που παρακολουθούνται από την GRETA έχουν αναφέρει αυξημένη χρήση του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων για τη στρατολόγηση και τον έλεγχο των θυμάτων εμπορίας. Η οικοδόμηση της γνώσης και της ικανότητας των υπαλλήλων επιβολής του νόμου, των επιθεωρητών εργασίας, των εισαγγελέων και των δικαστών, και η παροχή δυνατότητας συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, είναι ένα κρίσιμο μέρος της αντιμετώπισης της διακίνησης στον κυβερνοχώρο».

Υπενθυμίζεται ότι, σε έκθεση που δημοσίευσε η GRETA τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, περιγράφονται λεπτομερώς, οι στρατηγικές, τα εργαλεία και οι καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων και την ενίσχυση των απαντήσεων στην διαδικτυακή εμπορία ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προκλήσεις που θέτει η τεχνολογία στη διερεύνηση υποθέσεων εμπορίας ανθρώπων περιλαμβάνουν κρυπτογράφηση δεδομένων, μεγάλο όγκο δεδομένων, έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης και ανεπαρκή νομοθετικά εργαλεία.

Αυτό απαιτεί επενδύσεις στην ανάπτυξη ικανοτήτων των αξιωματούχων επιβολής του νόμου στους τομείς της παρακολούθησης του Διαδικτύου, των περιπολιών στον κυβερνοχώρο, των μυστικών διαδικτυακών ερευνών και της χρήσης της νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα, της ανάλυσης κοινωνικών δικτύων και των εργαλείων αυτόματης αναζήτησης για την ανάλυση αποδεικτικών στοιχείων.

Ταυτόχρονα, το Δεύτερο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο (Βουδαπέστη), που άνοιξε για υπογραφή τον Μάιο του 2022, παρέχει νέα εργαλεία για ενισχυμένη συνεργασία και ένα πλαίσιο για την πιο αποτελεσματική απόκτηση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων.

Η συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και θα πρέπει να περιλαμβάνει την ανάπτυξη πρωτοκόλλων συνεργασίας και διαδικασιών ανταλλαγής δεδομένων για την αίτηση αποδεικτικών στοιχείων και την κατάργηση περιεχομένου που σχετίζεται με την εμπορία ανθρώπων.

«Οι βασισμένες στην τεχνολογία πολιτικές για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων πρέπει να σχεδιάζονται και να εφαρμόζονται με προσοχή στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην ιδιωτική ζωή, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας από διακρίσεις», πρόσθεσε η Πρόεδρος της GRETA. «Το βέλτιστο συμφέρον των θυμάτων πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο οποιασδήποτε δράσης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης