Το γερμανικό κίνημα κατά της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου με την αμφιλεγόμενη μέθοδο της υδραυλικής διάρρηξης, που είναι γνωστή και ως fracking, απέκτησε έναν νέο σύμμαχο: τη βιομηχανία της ζυθοποιίας.

Εδώ και σχεδόν 500 χρόνια, οι Γερμανοί ζυθοποιοί είναι υποχρεωμένοι να παράγουν τα παγκοσμίου φήμης προϊόντα τους με βάση το Reinheitsgebot, τον νόμο περί καθαρότητας της μπίρας που επιβάλλει την παρασκευή της από βύνη, λυκίσκο, μαγιά και νερό. Οι ζυθοποιοί εκφράζουν τώρα την ανησυχία τους ότι η πιθανή ρύπανση των υδάτων εξαιτίας του fracking θα υποβαθμίσει την ποιότητα του προϊόντος τους και ζητούν από την κυβέρνηση εγγυήσεις, που μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει, όπως υποστηρίζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το νερό πρέπει να είναι καθαρό και περισσότεροι από τους μισούς ζυθοποιούς έχουν τα δικά τους πηγάδια, τα οποία βρίσκονται έξω από περιοχές που θα έπρεπε να προστατεύονται από την προωθούμενη νομοθεσία για το fracking» εξήγησε μιλώντας στο Reuters εκπρόσωπος της ένωσης Γερμανών ζυθοποιών. «Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το νερό δεν θα επηρεαστεί από τα χημικά, γι’ αυτό και απευθύναμε έκκληση στην κυβέρνηση να πραγματοποιήσει περισσότερες μελέτες, προτού υιοθετήσει νόμο για το fracking» πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι προσπάθειες εισαγωγής νομοθεσίας για την υδραυλική διάρρηξη δεν έχουν καρποφορήσει. Στα μέσα του μηνός, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε με πρόταση για απαγόρευση του fracking σε συγκεκριμένες περιοχές, για παράδειγμα στη λίμνη Κονστάντζα, στη Νότια Γερμανία. Το Βερολίνο θέλει ο νόμος που θα διέπει το fracking να θέτει προϋποθέσεις για τη χρήση των υπαρχουσών τεχνολογιών εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου, οι οποίες περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – τη διοχέτευση χημικών που ορισμένοι φοβούνται ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποθέματα νερού.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης